Znanstvenici upozoravaju: Možda će i kućni ljubimci morati biti cijepljeni protiv COVID-19

Do sad se u nekoliko navrata utvrdilo da su domaće mačke bile inficirane koronavirusom, ali nisu imale nikakve simptome bolesti COVID-19, što ih čini savršenim širiteljem zaraze.

Martina Čizmić | 25.01.2021. / 09:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je započela pandemija koronavirus vodi se rasprava o tome jesu li i kućni ljubimci rizična skupina koja može prenositi koronavirus i oboljeti od COVID-19. Do sad su znanstvenici utvrdili koronavirus kod nekih životinja u zoološkim vrtovima po svijetu (tigrovi i čimpanze), ali su se koplja lomila oko toga jesu li i psi i mačke potencijalni problem.

Grupa znanstvenika s nekoliko sveučilišta sad upozorava kako bi se psi i mačke, baš kao i ljudi, u budućnosti možda trebali cijepiti protiv COVID-19. Ističu kako je prijenos virusa sa životinja na ljude "značajan dugoročan rizik" jer može dovesti do mutacija virusa i učiniti aktualna cjepiva protiv COVID-19 neučinkovitima.

Slika nije dostupna I majmuni u karanteni zbog koronavirusa

Slika nije dostupna Tigrovi u njujorškom zoološkom vrtu pozitivni na koronavirus

Znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia, Instituta Erlham u Norwichu te Sveučlišta Minnesota upozorili su kako bi cijepljenje kućnih ljubimaca moglo biti presudno za ograničavanje pandemije.

Čini se logičnim razviti cjepivo za kućne ljubimce, zaista moramo biti spremni za tu mogućnost, istaknuo je jedan od autora stručnog članka u časopisu Virulence, Cock van Oosterhout te dodao kako Rusi već rade na takvom cjepivu.

Do sad se u nekoliko navrata utvrdilo da su domaće mačke bile inficirane koronavirusom, ali nisu imale nikakve simptome bolesti COVID-19, što ih čini savršenim širiteljem zaraze.

Slika nije dostupna Studija pokazala da ljudi mogu prenijeti koronavirus mačkama i psima

Nastavi li se virus razvijati u životinja, a onda ponovno pređe na ljude, to bi moglo predstavljati dugoročni rizik za javno zdravstvo, zapisali su znanstvenici te upozorili kako bi u takvom slučaju virus mogao toliko mutirati da se pretvori u novi, srodni, virus.

SARS-CoV-2 može zaraziti velik broj različitih vrsta, uključujući mačke, pse, kune i ostale divlje i domaće životinje. Zato bi cijepljenje domaćih životinja moglo postati ključno za zaustavljanje razvoja virusa i ponovnih pandemija, napominju autori članka.

Upozorili su i kako će biti potrebno provoditi stroge epidemiološke mjere poput maski i socijalne distance kako bi se smanjilo širenje virusa i onemogućilo njegovo daljnje razvijanje.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti