Znanstvenici upozoravaju na možda neizbježan scenarij na Antarktiku koji će imati ozbiljne posljedice za čovječanstvo

Unatoč globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena, nova studija upozorava na ubrzano topljenje ledenih ploča Zapadne Antarktike.

Branimir Vorša | 24.10.2023. / 09:30

Topljenje leda na Antarktiku
Topljenje leda na Antarktiku (Foto: Afp)

Sudbina ledenih ploča Zapadne Antarktike, koje igraju ključnu ulogu u sprječavanju toka ledenjaka u ocean, izmiče kontroli, pokazalo je novo znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Nature Climate Change.

Unatoč globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena, istraživanje otkriva da će se brzo topljenje navedenih ledenih površina nastaviti ubrzavati u nadolazećim desetljećima zbog zagrijavanja oceana. Kaitlin Naughten, glavna autorica studije iz British Antarctic Surveyja, upozorila je na uznemirujuću stvarnost.

Čini se da smo možda izgubili kontrolu nad topljenjem ledene ploče Zapadne Antarktike tijekom 21. stoljeća, poručila je Naughten.

Klimatske promjene na Antarktici, ilustracija - 6 Znanstvenici upozoravaju na alarmantno topljenje leda na Antarktici, ali to nije i najgore

Istraživanje je bilo usredotočeno na Amundsenovo more i ispitivalo je proces topljenja s donje strane ledenih ploča Zapadne Antarktike. Čak i prema najoptimističnijem scenariju, studija je pokazala da će se zagrijavanje oceana u 21. stoljeću dogoditi tri puta brže nego u 20. stoljeću.

Naša simulacija sugerira da smo sada posvećeni brzom povećanju stope zagrijavanja oceana i otapanja ledenih ploča do kraja stoljeća, naglasila je Naughten.

Implikacije za porast razine mora nisu eksplicitno simulirane, ali Naughten je primijetila da je vrlo vjerojatno da će pogoršati već predviđeni porast do jednog metra do kraja ovog stoljeća.

Dok se ledene ploče nastavljaju topiti, milijuni ljudi koji žive u niskim obalnim područjima diljem svijeta suočit će se sa surovom realnošću izgradnje zaštitne infrastrukture ili napuštanja svojih zajednica.

Oštar poziv na buđenje

Nova studija stoga služi kao oštar poziv na buđenje da se čovječanstvo hitnije pozabavi klimatskim promjenama i kako bismo izbjegli i druge ozbiljne posljedice, kao što je topljenje ledenog pokrivača na Istočnoj Antarktici.

Alberto Naveira Garabato, profesor fizičke oceanografije na Sveučilištu u Southamptonu, primijetio je da su dosadašnji napori doveli do topljenja zapadnoantarktičkog ledenog pokrova i s tim povezanog porasta razine mora. Naveira Garabato naglasio je i potrebu za hitnim djelovanjem prema smanjenju emisija stakleničkih plinova, navodeći mogućnost očuvanja ostatka antarktičkog ledenog pokrova, koji sadrži otprilike deset puta veći potencijal porasta razine mora.

Zelenilo na Antarktiku Zbog drastičnog porasta temperatura Antarktik je počeo - cvjetati

Iako ambiciozni napori za smanjenje emisija možda neće dati trenutačne rezultate za gubitak ledenog grebena Zapadne Antarktike, dugoročno izgledaju obećavajuće. Znanstvenici ističu da je bitno prepoznati da će se odgovor ledene ploče na klimatske promjene protezati stoljećima, ako ne i tisućljećima.

Iako novo istraživanje nudi kritične uvide u problem otapanja ledenih ploča, ono ima neka ograničenja jer se oslanja na jedan model oceana i ne istražuje eksplicitno utjecaj zagrijavanja vode na razine mora. Jonathan Bamber, profesor na Sveučilištu u Bristolu, naglasio je važnost razumijevanja evolucije navedenog znatnog dijela Zapadne Antarktike, koji ima dovoljno leda da podigne globalnu razinu mora za više od jednog metra.

Izvor: Science Alert/AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti