Znanstvenici upozoravaju: Sezona gripe mogla bi udvostručiti broj infekcija koronavirusom, ali postoji način kako smanjiti rizik

Znanstvenici s Instituta Max Planck iz Berlina ističu kako bi ove godine cjepljenje protiv gripe moglo smanjiti i rizik od infekcije koronavirusom.

Martina Čizmić | 15.09.2020. / 20:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Da će s dolaskom sezone gripe i drugih respiratornih infekcija doći do porasta infekcija koronavirusom, liječnici upozoravaju još od proljeća. No, znanstvenici iz Belgije, Italije, Norveške i Španjolske napokon mogu sa sigurnošću reći koliko će sezona gripa i prehlada utjecati na širenje koronavirusa.

Napravili su matematički model koji se temelji na na širenju koronavirusa tijekom proljeća i došli do podataka kako bi se u sezoni gripe i prehlada rizik od zaraze koronavirusom mogao povećati čak 2,5 puta. Znanstvenici nisu sigurni zašto se rizik od infekcije povećava u sezoni gripe. Jedan dio njih vjeruje kako osobe koje su nedavno preboljele gripu imaju veći rizik od razvoja bolesti COVID-19, dok osobe koje su cijepljene protiv gripe imaju niži rizik od razvoja te bolesti.

Znanstvenici s Instituta Max Planck iz Berlina ističu kako bi ove godine cijepljenje protiv gripe moglo smanjiti i rizik od infekcije koronavirusom. Podsjećaju kako je u Italiji primijećeno da je u područjima gdje je bilo više cijepljenih protiv gripe zabilježeno manje smrtnih slučajeva od COVID-19.

Unatoč tome, znanstvenici napominju kako to ne znači da cjepivo protiv gripe utječe na širenje bolesti COVID-19, ali savjetuju da se ljudi cijepe protiv gripe kako bi smanjili rizik od "dvostrukog obolijevanja" i dodatnih komplikacija.

Naši rezultati pokazuju kako infekcija gripom povećava prijenos SARS-CoV-2 virusa te je to potaknulo širenje tijekom rane epidemije COVID-19 u Europi. Zato je možda potrebno pozvati na šire cjepljenje protiv gripe, ne samo da bi se smanjio broj hospitalizacija zbog gripe, već i kako bi se ograničilo prenošenje SARS-CoV-2 virusa i mortalitet od COVID-19, ističu znanstvenici u svom radu objavljenom na medRxiv.org.

Zdravstvene vlasti u SAD-u već pozivaju svoje građane da se cijepe protiv gripe kako bi smanjili rizik od dodatnog širenja koronavirusa.

Podsjetimo, simptomi zaraze koronavirusom i gripom veoma su slični jer se radi o virusima iz iste obitelji - vrućica, kašalj i nedostatak daha.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti