Znanstvenici zbog alarmantnog broja poginulih upozoravaju svjetske vlasti: "Uvedite zonu bez selfija"

Zbog nevjerojatno velikog broja takozvanih "selficida" (nesretnih smrtnih slučajeva uzrokovanih slikanjem selfija mobitelom na opasnim mjestima) znanstvenici pozivaju sve svjetske vlasti na uvođenje "zona bez selfija".

Branimir Vorša | 01.10.2018. / 06:55

Selfie (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

Nova znanstvena studija otkriva da je čak 259 osoba poginulo u nesrećama raznoraznih vrsta diljem svijeta u trenucima dok su pokušali napraviti selfi mobitelom. Studija je pokrila razdoblje između 2011. i 2017. godine.

Navedena studija otkrila je kako je najviše nesretnih smrtnih slučajeva nastalo uslijed utapanja, naleta vozila u prometu ili padom s visine, prenosi news.com.au.

Zanimljiv je podatak da su čak tri četvrtine poginulih u tim nesrećama zapravo muškarci.

Još zanimljiviji podatak jest taj da su osmero ljudi koji su pokušali napraviti selfi ubile životinje te da ih je 16 poginulo od strujnog udara.

Postoji i rang-lista zemalja u kojima se događa najviše nesretnih smrtnih slučajeva uzrokovanih slikanjem selfija na opasnim mjestima, a evo koje drže prva četiri mjesta:

1. Indija
2. Rusija
3. SAD
4. Pakistan

Nešto se moralo učiniti po tom pitanju. Selfiji su sami po sebi bezopasni, ali ljudsko ponašanje koje ide uz to je opasno, naglasio je dr. Agam Bansal s indijskog instituta za medicinska istraživanja te ujedno i voditelj navedene studije.

Zone bez selfija trebale bi biti proglašene na mnogim turističkim područjima, pogotovo na vodenim područjima, vrhovima planina te visokim zgradama, a sve kako bi se smanjio broj smrti povezan s uzimanjem selfija, rekao je Bansal.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti