Svjetski poznati znanstvenik o umjetnoj inteligenciji: "Stvari se razvijaju brzo i teško je previdjeti kako će se odvijati"

Dok u cijeloj zemlji manjka vrtića, mjesta na fakultetima ima i previše. Neka doslovno zjape prazna jer ih nije upisao niti jedan student. Više o obrazovnom sustavu, ali i umjetnoj inteligenciji u Dnevniku Nove TV rekao je naš znanstvenik Marin Soljačić, s kojim je razgovarala reporterka Martina Bolšec Oblak.

DNEVNIK.hr | 24.07.2023. / 20:31

Galerija

Marin Soljačić, profesor na prestižnom MIT-u, u Hrvatsku je opet došao dodijeliti nagradu od pet tisuća eura maturantu koji je najbolje riješio matematiku i fiziku.

Na pitanje o tome kako gleda na ovogodišnju generaciju maturanata, Soljačić je odgovorio: Meni je ovo doba godine uvijek jedno od naljepših dijelova godine kad vidim koliko mladih i talentiranih ljudi Hrvatska ima. Jer oni su budućnost Hrvatske.

Devetu godinu zaredom dodjeljuje nagradu.

Prije nego što sam ja to počeo, nagrade takve vrste su bile jako rijetke u Hrvatskoj, a znam koliko su meni u Americi, gdje su jako česte, bile bitne za ohrabrenje, kazao je u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Fotografija s Marsa NLO na Marsu? NASA objavila fotografije površine Crvenog planeta na kojima se nalazi nešto što zbunjuje znanstvenike

Također i da potaknem druge ljude u Hrvatskoj da se pridruže toj vrsti filantropije i kao što vidimo Miomir Žužul i firma ST i Ministarstvo - svi su se pridružili. Čini mi se da je to imalo dobar utjecaj, dodaje.

Iznenadila ga brzina razvoja

Mnogi se plaše brzog i žestokog razvoja umjetne inteligencije. Soljačić, koji i sam radi na njezinu razvoju navodi da je i sam iznenađen brzinom njezina razvoja.

Ja na tome radim već puno godina i u raznim aspektima umjetne inteligencije i moram reći da ovaj užasno brzi razvoj u zadnje dvije godine, pogotovo u zadnjih 6 mjeseci, je iznenadio sve moje kolege uključujući i mene. Stvari se razvijaju brzo i teško je previdjeti kako će se razvijati, navodi.

Dijete i AI Hoće li AI poznavati djecu bolje od njihovih roditelja? Postat će im partner i pomagati u životu

Ima li razloga za strah?

Ja sam optimist da će, nadam se sve ili barem većina promjena koje će se dogoditi, da će biti dobre, ali to će se dogoditi samo ako ćemo se svi truditi iz petnih žila da od te tehnologije, najmoćnije koju smo ikad stvorili, potrudimo se od nje napraviti najbolje i da minimiziramo potencijalne štetne posljedice, zaključio je Soljačić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti