Znanstvenik ponudio vrlo uznemirujući odgovor zašto još nismo ostvarili kontakt s izvanzemaljcima

Mnoga su se objašnjenja nakupila tijekom godina o tome zašto još nismo ostvarili kontakt s izvanzemaljskom rasom, no niti jedno nije zvučalo potpuno ili dovoljno uvjerljivo da bi bilo naširoko prihvaćeno.

B.V. | 07.06.2018. / 11:13

Invazija izvanzemaljaca (Ilustracija: Getty)

Jesmo li sami u svemiru? Jesu li izvanzemaljci već među nama? Ova pitanja već desetljećima stvaraju podjele među znanstvenicima, ljubiteljima znanstvene fantastike i teoretičarima zavjere. Jedan ruski znanstvenik, međutim, ima pragmatičan i nimalo simpatičan odgovor na ta pitanja.

Ruski fizičar Aleksander Berezin s Nacionalnog istraživačkog sveučilišta za elektroničku tehnologiju (MIET) nudi zanimljiv odgovor koji se mnogima sigurno neće svidjeti. Berezin sugerira da kad civilizacija jednom dosegne sposobnost širenja diljem svemira, neizbježno će iskorijeniti sve druge civilizacije, prenosi indy100.

Ruski znanstvenik ne pretpostavlja da je nužno riječ o zloj civilizaciji, već da takva civilizacija jednostavno neće primijetiti niže civilizacije na svojem putu ekspanzije po čitavoj galaksiji i šire.

Baš kao što superzlikovac i nordijski bog Loki u prvim Avengersima pojašnjava direktoru SHIELD-a Nicku Furyju da mrav nema ništa protiv čizme, na Furyjevu izjavu da Zemlja nema ništa protiv Asgarda, gdje su mravi Zemljani, a čizmu predstavljaju Loki i njegova vojska agresivnih vanzemaljskih osvajača Chitaurija, tako Berezin na sličan način pojašnjava kako bi se viša civiliacija ponijela prema nama.

Izvanzemaljac drži Zemlju u ruci (Ilustracija: Getty)

Oni nas jednostavno ne bi ni primijetili, isto kao što radnici na gradilištu ne primjećuju mravinjak koji uništavaju da bi izgradili neki objekt, jer im nedostaje poticaja da ga zaštite od uništenja, kaže ruski znanstvenik. Drugim riječima, Zemljani bi samo bili na putu napretku mnogo naprednije rase, u teoriji.

Berezin ipak sugerira da, s obzirom na to da su ljudi još uvijek ovdje i da ljudska civilizacija itekako cvate, naša sudbina nije poput sudbine spomenutih mrava. Berezin ljudsku rasu vidi kao buduće uništavatelje drugih nebrojenih civilizacija.

Kao izvor za svoju teoriju Berezin ističe kolonijalizam i kapitalizam, koji su se kroz ljudsku povijest pokazali kao sile koje su prije ili poslije ljude nagnale na uništenje drugih kultura.

Ako pretpostavimo da je sve to točno, što to znači u budućnosti? Jedino je objašnjenje prizivanje antropskog principa (filozofska misao koja tvrdi da su slučajnosti dio same strukture svemira). Mi smo prvi koji smo došli do te (međuzvjezdane) faze razvoja i bit ćemo vjerojatno posljednji koji će iz te faze i otići, kaže Berezin.

Berezin se nada da je u krivu, a s njim će se složiti vjerojatno i ostatak svijeta (a možda i šire).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti