Jeftin antidepresiv može spasiti živote oboljelih od bolesti COVID-19: “To bi moglo biti jedno od najjačih oružja protiv virusa”

Jeftin lijek fluvoksamin, pokazala je znanstvena studija, može spasiti živote pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 te srezati njihovu hospitalizaciju i do 30 posto.

Branimir Vorša | 28.10.2021. / 10:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenik Edward Mills i njegov tim sa sveučilišta McMaster proveli su studiju nad brazilskim pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19, koji su odabrani nasumično te podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina od njih 739 primala je fluvoksamin, a druga, koju je činilo 733 pacijenta, primala je placebo.

Fluvoksamin je antidepresiv iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina koji se prvenstveno koristi za liječenje velikog depresivnog poremećaja i opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Slika nije dostupna Eksperimentalno oralno cjepivo protiv koronavirusa uskoro bi se moglo testirati na ljudima

Studija je provedena tijekom ove godine u razdoblju između siječnja i kolovoza.

Svaki pacijent koji je primio fluvoksamin tijekom studije praćen je 28 dana kako bi se odredilo njegovo zdravstveno stanje i postoji li potreba za hospitalizacijom.

Znanstvenici su otkrili da je hospitalizacija pacijenata koji su primali fluvoksamin smanjena za oko 30 posto, usporedno sa skupinom pacijenata koji su primali placebo lijek.

Učinak se popeo i do 65 posto među pacijentima koji su uzimali sve propisane im lijekove.

Testiranje fluvoksamina bilo je dio testiranja nazvanog TOGETHER, koje je započelo još u svibnju 2020. godine s namjerom testiranja potencijalnih terapija za COVID-19.

Jedno od najjačih oružja protiv virusa

Fluvoksamin je zasad jedini lijek koji ako se primi rano, može spriječiti COVID-19 da preraste u po život opasnu bolest. To bi moglo biti jedno od najjačih oružja protiv virusa, a njegova učinkovitost jedno je od najvećih otkrića koje smo napravili od izbijanja pandemije, ističe Mills.

Mills dodaje da je taj lijek dragocjen za javno zdravstvo na svjetskoj razini jer će omogućiti bolnicama da izbjegnu skupe i ponekad riskantne terapije kako bi spasile pacijente oboljele od bolesti COVID-19.

Jedna kutija tog lijeka u pilulama, koji se primjenjuje tijekom 10 dana, košta tek četiri dolara, a mogao bi se pokazati i ključnim u siromašnijim zemljama s niskim razinama procijepljenosti i koje nemaju pristup naprednijim terapijama za COVID-19, smatra Mills.

Slika nije dostupna AstraZeneca ima novi lijek za COVID-19 koji bi mogao ljude štititi od teškog oblika bolesti ili smrti i do 18 mjeseci

Fluvoksamin se koristi od 90-ih godina proteklog stoljeća i njegov sigurnosni profil dobro je poznat. Nakon izbijanja pandemije rano je prepoznat po svojoj mogućnosti da smanji pojavu takozvane citokinske oluje kod pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19. Citokinske oluje predstavljaju drastične reakcije imuniteta na COVID-19 koje mogu uzrokovati potencijalno smrtonosne štete na organima.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Lancet.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti