Eksperimentalno oralno cjepivo protiv koronavirusa uskoro bi se moglo testirati na ljudima

Ispitivanje eksperimentalnog oralnog cjepiva kao booster cjepiva protiv koronavirusa, koje bi se moglo dati ljudima koji već imaju antitijela od ranijeg cjepiva ili preboljele bolesti, na majmunima je pokazalo obećavajuće rezultate i vjerojatno će se uskoro testirati na ljudima, objavila je tvrtka koja ga razvija.

Hina | 22.10.2021. / 11:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Oralna booster doza cjepiva koristi tradicionalnu tehnologiju cjepiva u kojoj bezopasni virus 'nosač' dostavlja proteine koronavirusa u stanice na površini jezika ili na sluznicu obraza i grla, potičući proizvodnju antitijela koja mogu blokirati virus prije nego što se ukorijeni u tijelu, rekao je dr. Stephen Russell, izvršni direktor Vyriada u Rochesteru, Minnesota, koji je vodio studiju.

Ne samo da bi oralno cjepivo protiv covida-19 bilo jednostavnije i prihvatljivije... već bi moglo dovesti i do boljeg imuniteta jer se primjenjuje na mjestu gdje koronavirus obično dolazi u tijelo, dodao je.

Kod majmuna, tjedan dana nakon cijepljenja, razina antitijela porasla je gotovo 100 puta, bez nuspojava, rekao je Russell.

Rezultati studije objavljeni su na bioRxiv.

Navodi se da Vyriad surađuje s Američkom upravom za hranu i lijekove na planiranju ispitivanja na ljudima.

Rad još nije prošao stručnu recenziju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti