Znanstveno-povijesna zbirka na PMF-u Zagrebu postala kulturno dobro RH

Znanstveno-povijesna zbirka, koja sadrži učila i instrumente iz fizike na PMF-u Zagrebu, registrirana je kao kulturno dobro Republike Hrvatske, priopćeno je s PMF-a.

Hina | 27.01.2023. / 12:01

Izložbene vitrine (Foto: PMF)

Zbirka sadrži ručno izrađene instrumente koji su nabavljeni nedugo nakon velikih otkrića u fizici 19. i 20. stoljeća poput rendgenske cijevi i Teslinog transformatora sa živinim prekidačem.

Njome se želi pokazati djelić zanimljivosti s kojim se budući nastavnici mogu upoznati tijekom studija na PMF-u, kojih je trenutno veliki deficit u Hrvatskoj. Pokusi iz fizike u središtu su suvremenog obrazovanja kao ključan element za razumijevanje otkrića na kojima su bazirane suvremene tehnologije.

Oprema stigla na PMF Prva pošiljka nove seizmološke opreme stigla u Geofizički odsjek PMF-a

Željka Milin Šipuš i Matija Bašić PMF priprema nastavne materijale koji će potaknuti financijsku pismenost učenika

Osim šire prepoznatih istraživačkih studija na PMF-u, ova zbirka dodatno ističe važnost nastavničkih studija. Fizika i druga prirodoslovno-matematička područja važna su u današnjem kontekstu jer čine bazu brojnih novih zanimanja na STEM područjima.

Zbirka će biti dostupna javnosti tijekom znanstveno-popularizirajući manifestacija, a njezina svečana promocija će biti održana na jesen.

Duga tradicija obrazovanja fizičara u Hrvatskoj započela je osnivanjem Katedre za fiziku 1875. godine. Profesor Vinko Dvořák, svjetski ugledan znanstvenik, učenik i asistent slavnog austrijskog fizičara Ernsta Macha utemeljio je Zbirku koja je već 1904. godine imala 999 elemenata i 626 svezaka knjiga. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti