Prva pošiljka nove seizmološke opreme stigla u Geofizički odsjek PMF-a

Prva pošiljka nove opreme kojom će hrvatski seizmolozi moći pratiti seizmičku aktivnost stigla je u četvrtak u Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu, priopćeno je s PMF-a.

Hina | 01.12.2022. / 15:26

Oprema stigla na PMF (Foto: PMF)

Stiglo je 100 akcelerografa, 120 digitalizatora, 20 seizmografa, 220 GPS antena i 100 zaštitnih kutija, koje su u Seizmološkoj službi uz voditelja projekta Tomislava Fiketa dočekali Državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak i Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Meštrić.

Željka Milin Šipuš i Matija Bašić PMF priprema nastavne materijale koji će potaknuti financijsku pismenost učenika

Jedan od osnovnih ciljeva projekta CROSSNET je postavljanje 95 novih seizmoloških postaja diljem Hrvatske radi poboljšanog praćenja seizmičnosti u Hrvatskoj.

Projekt je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti u potpunosti financiran iz sredstava Europske unije, a vrijedan je 82 milijuna kuna bez PDV-a.

Zahvaljujući tom projektu Hrvatska će imati jednu od najbolje opremljenih seizmoloških službi u Europi, rečeno je.

Zadaća uređaja bit će kontinuirano bilježenje i pohranjivanje podataka o gibanju tla te prijenos do centralnog sustava u Operativnom centru Seizmološke službe.

Svečana sjednica PMF-a PMF tradicionalnom dodjelom nagrada "BRDO" obilježio 76 godina postojanja

Geološka raznolikost Hrvatske traži različit pristup postavljanju seizmoloških postaja i izazovan je zadatak.

Također, nabavljaju se profesionalni sustavi za prikupljanje i obradu podataka s ciljem potpune automatizacije i integracije sa sustavom Civilne zaštite. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti