Znate li da svoju putovnicu možete imati i u digitalnom obliku, pohranjenu u pametni telefon?

Hrvatski građani su među prvima u svijetu mogli testirati digitalnu putnu vjerodajnicu.

Martina Čizmić | 28.03.2024. / 08:53

Digitalna putovnica (Foto: AKD)

Jeste li znali da građani Hrvatske svoju putovnicu mogu imati i u digitalnom obliku, pohranjenu na svom pametnom telefonu? Radi se o pilot projektu koji traje već nekoliko mjeseci, a dosadašnji rezultati su veoma pozitivni.

Naime, kako ističu iz AKD, koji provodi pilot projekt, digitalna putovnica osigurava brži i jednostavniji prelazak granice, mogućnost najave dolaska na odredište i maksimalna sigurnost i pouzdanost. Digitalna putovnica, odnosno digitalna putna vjerodajnica (eng. Digital Travel Credential – DTC), trenutno se koristi samo u Hrvatskoj i Finskoj. Krajnji cilj pilot projekta jest olakšavanje putovanja i unapređenje sigurnosti putnika putem najnovijih tehnoloških rješenja, a uz finsko-hrvatsko projektno partnerstvo provodi se još jedan međunarodni pilot projekt između Nizozemske i Kanade.

Korištenje DTC-a omogućeno je u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb Franjo Tuđman, gdje je u suradnji s MUP-om uspostavljen sustav i instalirana potrebna opremu za provođenje DTC kontrole, a za odlazne letove prema i dolazne letove iz zemalja van Šengenskog područja (trećih zemalja).

Digitalna putovnica Hrvati među prvima u svijetu mogu testirati budućnost putovanja

Hrvatski građani su tako među prvima u svijetu mogli testirati digitalnu putnu vjerodajnicu, razvijenu na temelju specifikacije Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO). S obzirom na to da se temelji na ‘hibridnom’ konceptu koji kombinira putnu vjerodajnicu u digitalnom obliku, kao i fizičku komponentu koja je s njom povezana, digitalna putovnica jamči najvišu razinu sigurnosti.

Kako ističu, ovim projektom, AKD-ovi i MUP-ovi stručnjaci su razvili komponente sustava za izradu i pohranu digitalne putne vjerodajnice, uključujući razvoj funkcionalnosti podnošenja zahtjeva za izradu i pohranu DTC-a u Certilia mobile walletu, a proveli su i integraciju sa sustavom za graničnu kontrolu. DTC je digitalna verzija fizičke putovnice na pametnom telefonu koja omogućava građanima unaprijed najaviti svoj dolazak na određenu destinaciju i time značajno smanjuje vrijeme čekanja na graničnim kontrolama i omogućava brži i jednostavniji prelazak granice.

Iako pilot projekt završava krajem ožujka, MUP i AKD pozivaju građane da skinu mobilnu aplikaciju Certilia, preuzmu svoj mobilni identitet, valjanu putovnicu ili eOI dodaju u hrvatski digitalni novčanik te postanu dionici ovog zanimljivog projekta. Trebaju li pomoć – mogu ju dobiti u svim većim policijskim upravama. Do 15. ožujka 2024. u Certilia mobilni wallet je dodano više od 14.000 putnih dokumenata, a testeri i sudionici su iz Certilije hrvatskoj graničnoj kontroli poslali preko 600 najava putovanja u treće zemlje.

Dokumenti - na mobitelu - 3 Jednim klikom do svjetskih putovanja: Za prelazak granice uskoro bi nam mogao trebati samo - mobitel

Podsjetimo, AKD i MUP u provedbi projekta DTC sudjeluju s partnerima Finskom graničnom stražom, Finnairom, Finskom imigracijskom službom, Finskom policijom i Finnaviom. Projekt je vrijedan 2,3 milijuna eura, a financira ga Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Ukupni budžet za provedbu DTC pilot projekta u Hrvatskoj iznosi 1,1 milijuna eura od čega je 95 posto (1,04 milijuna eura) financirano sredstvima EU iz Instrumenta za upravljanje granicom i vize (BMVI), a ostatak vlastitim sredstvima. Ovaj pilot projekt je tako još jedan u nizu uspješnih hrvatskih rješenja u području jedinstvenog digitalnog tržišta, internetske sigurnosti, digitalne znanosti i inovacija, te globalnog interoperabilnog rješenja putnih isprava temeljenog na ICAO standardima.

AKD razvija najsuvremenija IT rješenja u području identiteta i sigurnosti te, između ostaloga, putem aplikacije Certilia omogućuje korištenje studentske, digitalne i EU zdravstvene iskaznice.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti