Znate li koji je drugi po smrtnosti rak kože? Najčešće pogađa starije i one koji se intenzivno izlažu suncu

Ovi karcinomi najčešće se javljaju na dijelovima tijela koji su često izloženi sunčevoj svjetlosti, kao što su glava, vrat i ruke.

Martina Čizmić | 09.08.2024. / 15:56

Starija žena se sunča, ilustracija (Foto: Getty Images)

Karcinom Merkelovih stanica je rijedak, ali vrlo agresivan oblik karcinoma kože koji najčešće pogađa starije osobe s dugotrajnim oštećenjima kože uzrokovanim izlaganjem ultraljubičastim zrakama, kao i pojedince s oslabljenim imunološkim sustavom.

Iako je karcinom Merkelovih stanica 40 puta rjeđi od melanoma, drugi je po smrtnosti od svih karcinoma kože. U SAD-u godišnje se dijagnosticira oko 3.000 novih slučajeva, pretežno kod ljudi bijele rase, svijetle puti i starijih od 70 godina, pri čemu muškarci imaju veću vjerojatnost obolijevanja u odnosu na žene, a u trenutku dijagnosticiranja bolesti oko 5-8 % bolesnika već ima metastatsku bolest. Imunosupresija, bilo zbog bolesti ili primjene imunosupresivnih lijekova dodatno povećava rizik od razvoja ovog oblika karcinoma.

Glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma Merkelovih stanica je intenzivno izlaganje ultraljubičastim zrakama. Ovi karcinomi najčešće se javljaju na dijelovima tijela koji su često izloženi sunčevoj svjetlosti, kao što su glava, vrat i ruke. Također, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, uključujući one s HIV infekcijom ili koji su na imunosupresivnoj terapiji, osobe svijetle puti, kao i osobe koje su preboljele neki karcinom kože, imaju veći rizik. Bolest se uglavnom pojavljuje kod starijih, iza 50. godine života, istaknula je doc. dr. sc. Daška Štulhofer Buzina, dr. med., specijalist dermatovenerologije i uži specijalist za dermatološku onkologiju iz KBC-a Zagreb, Klinike za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Rak, ilustracija Jedna rijetka vrsta raka sve će se češće pojavljivati, a najugroženiji su muškarci stariji od 50 godina

Karcinom Merkelovih stanica često se otkriva u kasnijim fazama zbog svoje sposobnosti brzog rasta i metastaziranja, što značajno otežava liječenje i smanjuje stopu preživljavanja. Rana dijagnoza i pravovremeno liječenje ključni su za poboljšanje ishoda kod oboljelih.

Karcinom Merkelovih stanica brzo su rastuće, bezbolne tvorbe na koži sjajne površine, koje mogu biti boje kože ili crvene, plavičaste ili ljubičaste. Ovi tumori se najčešće javljaju na licu, glavi, vratu i rukama, ali mogu se pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Zbog svoje biološke agresivnosti, karcinom Merkelovih stanica se može rano proširiti u lokalne limfne čvorove, okolno tkivo ili udaljene organe. Liječenje obično započinje kirurškim uklanjanjem tumora. S obzirom na sklonost širenju, ključno je utvrditi stadij bolesti. U početnim fazama, kirurška intervencija uz redovite kontrole može biti dovoljna, dok za uznapredovale stadije često je potrebno kombinirati kirurgiju s radioterapijom, kemoterapijom ili imunoterapijom. Personalizirani pristup svakom pacijentu, uzimajući u obzir biološke osobitosti tumora, stadij bolesti, opće zdravstveno stanje pacijenta i druge relevantne čimbenike temelj su multidisciplinarnog liječenja ovih bolesnika. Nažalost, s obzirom na to da se recidivi i širenje bolesti javljaju u 25-30 % bolesnika, od iznimne je važnosti voditi računa o prevenciji bolesti, objasnila je doc. dr. sc. Daška Štulhofer Buzina, dr. med.

Daška Štulhofer Buzina (Foto: KBC Zagreb)

Redoviti samopregledi kože kao i dermatološki pregledi, osobito za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, ključni su za rano otkrivanje, a kako bi se smanjio rizik od razvoja karcinoma Merkelovih stanica i poboljšali rezultati liječenja, važno je slijediti sljedeće smjernice:

  • Izbjegavajte izlaganje suncu u razdobljima njegove najveće aktivnosti kako biste smanjili rizik od oštećenja kože.
  • Primjenjujte širokospektralnu zaštitu od sunca kako biste zaštitili kožu od UV zračenja, osobito nakon znojenja ili kupanja.
  • Nosite šešire širokog oboda, sunčane naočale s UV zaštitom i odjeću koja pokriva veći dio tijela kako biste smanjili izloženost suncu.
  • Provodite redovite samopreglede kože kako biste uočili bilo kakve promjene, izrasline ili promjene u boji, obliku ili veličini.
  • Obavljajte redovite dermatološke preglede, posebno ako imate oslabljen imunološki sustav ili ste u rizičnoj skupini.

Bolovi u trbuhu, ilustracija Milenijalci sve češće obolijevaju od ove bolesti, a da toga nisu ni svjesni

Pravilna samokontrola, odgovorno izlaganje suncu, upotreba preparata sa širokospektralnom UVA i UVB fotoprotekcijom i redoviti dermatološki pregledi su od presudne važnosti za pravovremeno otkrivanje i liječenje karcinoma Merkelovih stanica. Prevencija i rano dijagnosticiranje jedini su načini za postizanje uspješnih rezultata u liječenju, zaključila je doc. dr. sc. Daška Štulhofer Buzina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti