Znate li koliko, u prosjeku, zarađuju developeri u Hrvatskoj?

Prema podacima dobivenima od samih developera (odnosno programera), u prosjeku zarađuju 8560 kuna.

Martina Čizmić | 15.01.2018. / 15:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posao u IT industriji već godinama slovi kao dobro plaćen. Nije čak ni toliko bitno o kojoj se poziciji radi. Ako ste programer ili developer, vjerojatno niste bez posla, a ako još i imate kakve certifikate ili ste specijalist za određene tehnologije, tvrtke stoje u redu ne bi li vam ponudile što bolje uvjete.

No kolika je točno plaća developerau Hrvatskoj? Iscrpnu analizu koja je obuhvatila više od 1500 ispitanika proveo je CEO Degordiana Tomislav Grubišić. Njegove tvrtke Degordian i Mediatoolkit nagrađene su s pet nagrada za najboljeg poslodavca. Uz to što vodi uspješne tvrtke, Grubišić često radi i na društveno korisnim projektima, pa je tako i ovu analizu odlučio besplatno ustupiti svima koje to zanima.

Zajednica mi je pružila najbolje developere na tržištu, stoga joj se trudim vraćati. S ovom analizom, svaki developer moći će vidjeti kako stoji s obzirom na prosjek tržišta, ali vidjeti i realnu sliku samog tržišta, napisao je u uvodu istraživanja Grubišić.

A rezultati su veoma zanimljivi.

Prema podacima dobivenima od samih developera (odnosno programera), u prosjeku zarađuju 8560 kuna. No taj se prosjek prilično razlikuje od tehnologije do tehnologije koju koriste u programiranju.

Tako će programer koji programira u Rubyju imati gotovo dvije tisuće kuna veću plaću od programera u PHP-u. Naime, PHP programer u prosjeku ima plaću od 7615 kuna, dok onaj u Rubyju ima 9907 kuna.

Najveći broj ispitanika (njih gotovo polovica) specijalizirala se za .NET i Java tehnologiju, za što primaju plaću od oko 9000 kuna.

I developeri koji razvijaju aplikacije za iOS mogu se pohvaliti pristojnim plaćama. U prosjeku se te plaće kreću oko 8560 kuna, dok njihovi kolege koji razvijaju aplikacije za Android u prosjeku imaju nešto nižu plaću od 8445 kuna. Nije značajno manja plaća, ali razlika ipak postoji.

Dakle, može se zaključiti kako programerima u Hrvatskoj nije loše. Pogotovo ako dodamo kako su se posljednjih godina razlike u plaćama između domaćih i stranih poslodavaca toliko smanjile da možemo reći kako su gotovo izjednačene.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti