Znate li prepoznati jeste li zaraženi omikron-varijantom? Obratite pozornost na ove simptome

Za sad su liječnici definirali nekoliko glavnih simptoma na koje treba obratiti pozornost.

Martina Čizmić | 17.12.2021. / 14:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nakon gotovo dvije godine pandemije, tijekom koje su svi već upoznati s klasičnim simptomima koronavirusa, omikron-varijanta donijela je neke novosti.

Tako su liječnici počeli primijećivati da pacijenti koji su zaraženi omikron-varijantom, imaju blažu kliničku sliku, ali i nešto drugačije simptome. Za sad su liječnici definirali nekoliko glavnih simptoma na koje treba obratiti pozornost.

Slika nije dostupna Pripreme za omikron: "Simptomi novog soja su neobični, ali blagi"

Umor

Jedan od glavnih simptoma je izrazit ili čak ekstreman umora i iscrpljenost. Osobe koje nekoliko dana osjećaju jak umor, nemaju dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih poslova i osjećaju se umorno nakon prospavane noći, trebal bi obratiti pozornost i na druge potencijalne simptome te se javiti liječniku.

Grebanje u grlu

Umjesto dosadašnjih bolova u grlu, koji su više podsjećali na upalu grla, pacijenti sad prijavljuju grebanje u grlu, kao da ih nešto smeta. No, istovremeno nemaju bolove i, ako kašlju, radi se o suhom kašlju.

Blaga temperatura

Za razliku od prethodnih varijanti, omikron-varijanta ne izaziva visoku i dugotrajnu vrućicu, već ju karakterizira blaga temperatura koja s vremenom sama nestaje.

Slika nije dostupna Znanstvenici objavili da delta-varijanta izaziva nešto drugačije simptome korone: Doznajte na što trebate obratiti pozornost čak i ako ste cijepljeni

Bolovi u tijelu

Uz jaki umor, osobe zaražene omikron-varijantom mogu osjećati i bolove u cijelom tijelu, kao da su bili izloženi teškim fizičkim aktivnostima.

Znojenje tijeko noći

Unatoč tome što pacijenti nemaju visoku tjelesnu temperaturu, liječnici su primijetili da se intenzivnije znoje noću. Znojenje može biti toliko izraženo da se pacijenti bude mokri, bez obzira na to koliko je zapravo toplo u prostoriji u kojoj spavaju.

Osjet okusa i mirisa

Zanimljivo, za razliku od pretnodnih varijanti, kod omikron-varijante u većini slučajeva nema anosmije odnosno gubitka osjeta mirisa i okusa.

Slika nije dostupna Simptomi su različiti i teško ih je definirati: Ovo su znaci dugog COVID-a

Liječnici upozoravaju kako bi, zbog njihove blagosti, mnogi mogli infekciju omikron-varijantom, zamijeniti za prehladu ili gripu, koje su trenutno također aktualne.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti