5G i preko granice: HT dogovorio 5G roaming s Magyar Telekomom

U planu je širenje usluge 5G roaminga i na druge zemlje.

Martina Čizmić | 08.06.2021. / 17:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatski korisnici koji imaju uređaje koji podržavaju 5G tehnologiju moći će, pod istim uvjetima kao u Hrvatskoj, surfati na 5G mreži i u Mađarskoj. Također, mađarski korisnici će pod istim uvjetima moći koristiti 5G mrežu u Hrvatskoj. 

Rezultat je to ugovora o 5G roamingu između Hrvatskog Telekoma i Magyar Telekoma. Korisnici će tako, pod pretpostavkom da imaju uređaje i tarife koje podržavaju 5G, moći bez dodatne naknade koristiti 5G u drugoj državi, uz korištenje količina mobilnih podataka koje su uključene u njihovu tarifu, a sukladno roaming uvjetima temeljenim na principu „u roamingu kao kod kuće“ i politici pravedne uporabe. 

 

5G je sinonim za naprednu povezanost od koje jasnu i izravnu korist imaju svi korisnici. Hrvatski Telekom prvi je realizirao 5G roaming, što je s tehnološkog, ali također i gospodarskog i društvenog stajališta značajno dostignuće jer omogućuje bolje korisničko iskustvo i doprinosi razvoju turizma. Povezanost na vodećoj mreži ovime ne prestaje prelaskom granice, već dapače služi kao jamstvo najkvalitetnije usluge i u roamingu, a predano radimo na tome da nakon Mađarske s 5G roamingom pokrijemo i druge zemlje, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

 

Kako su istaknuli iz HT-a, njihova 5G mreža trenutno pokriva 45 hrvatskih gradova i 1,7 milijuna stanovnika. Očekujući dovršetak pokrenutog postupka aukcije za nove pojaseve 5G spektra, 5G mreža Hrvatskog Telekoma radi na 2100 MHz, uz tehnologiju Dynamic Spectrum Sharing (DSS).

 

S druge strane, Magyar Telekom je svoju komercijalnu 5G uslugu na frekvenciji od 3,6 GHz pokrenuo prije godinu dana. Uz Budimpeštu i Budaörs, mobilna usluga pete generacije dostupna je na 21 lokaciji na Balatonu, kao i u šest glavnih gradova pokrajina (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Győr i Szombathely). Također, u studenome prošle godine, Magyar Telekom je pokrenuo svoju 5G uslugu u frekvencijskom opsegu 2100 MHz, a zahvaljujući tome i korištenju dviju frekvencija, nacionalna pokrivenost Telekom 5G mreže je trenutno 9,8 posto stanovništva.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti