Američka vojska ima ambiciozan plan: Žele slati vojsku i opremu bilo gdje na planetu unutar sat vremena, evo kako to planiraju i učiniti

Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je nove detalje o njihovom vrlo ambicioznom planu razvoja sposobnosti slanja vojne opreme težine i do 100 tona, uključujući teret i ljudstvo, bilo gdje na planeti u roku od sat vremena. Plan je to učiniti svemirskim raketama ili njihovim preinačenim izvedenicama.

Branimir Vorša | 02.06.2021. / 13:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ne samo da američko ratno zrakoplovstvo planira razviti vojni transport na neku posve novu razinu, već u tom smislu planiraju i prvi test iduće godine, kako bi pokazali osnovnu izvedivost projekta.

Taj plan vidljiv je u američkom vojnom proračunu za 2022. godinu, u kojem je zatraženo dodatnih 48 milijuna dolara sredstava za taj program, što predstavlja gotovo peterostruko povećanje za taj projekt od trenutnih sredstava koja imaju na raspolaganju za taj projekt u tekućoj godini.

Naziv projekta je "Raketni teret" (Rocket Cargo) i on predstavlja dio skupine vojnih programa pod nazivom "Prethodnica" (Vanguard), odnosno njegov četvrti dio. Tu su još i Skyborg, Golden Horde i Navigation Technology Satelite 3 (NTS-3).

Američko ratno zrakoplovstvo želi iskoristiti trenutnu komercijalnu investiciju od više milijardi dolara za razvoj najveće rakete dosad napravljene i s potpunom višekratnom uporabom te testirati sposobnost iskorištavanja komercijalne rakete za dostavu vojnog tereta bilo gdje na Zemlji u manje od sat vremena i s nosivošću od 100 tona, pojašnjeno je u dokumentima predloženog vojnog proračuna za iduću godinu.

Američko ratno zrakoplovstvo naglašava da ne ulaže u razvoj komercijalnih raketa, već u znanost i tehnologiju potrebnu da se iskoristi sposobnost raketa s logističkim potrebama američke vojske te da se produži komercijalna sposobnost misija jedinstvenih za američko ministarstvo obrane.

Ono što je dosad poznato jest da je američko ratno zrakoplovstvo proučavalo jedan koncept operacija za Raketni teret, koji uključuje slanje letjelica s raketnim pogonom, poput SpaceX-ovog Starshipa i to slanjem kroz svemir ili vrlo visoko u atmosferi prema isturenim lokacijama na Zemlji.

Takve letjelice sletjele bi na odredište, dostavile ili preuzele teret te se vratile na polaznu točku.

Glavna prednost ovakvog sustava bi bila sposobnost vrlo brzog slanja vojske i vojne opreme bilo gdje u svijetu, bilo da je riječ o humanitarnoj ili vojnoj intervenciji.

Izvor: The War Zone/The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti