Američko zrakoplovstvo radi na zanimljivom projektu zbog kojeg će izraz "biti muha na zidu" dobiti potpuno novo značenje

Funkcionalni prototip drona trebao bi biti razvijen u roku od 15 mjeseci.

Martina Čizmić | 23.06.2021. / 15:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dronovi iz godine u godinu postaju sve manji, tiši i sposobniji. Stoga ne bi trebalo iznenaditi da se cijeli niz dronova razvija za upotrebu na bojištu i tijekom tajnih operacija. 

Jedan takav dron razvija se i za američko Zrakoplovstvo. Na prvi pogled izgleda i ponaša se poput insekta (komarca ili muhe), no pomnije promatranje otkrit će kako je mahanje krilima dobro osmišljena krinka, ali i dodatak koji omogućuje bolje manevriranje.

Sićušni dron ima "glavu" poput insekta, koju može pomicati, a na koju je moguće staviti kameru. Prema dostupnim informacijama, glavna je zadaća ovog sićušnog drona nadzor i snimanje neprijateljskih položaja.

Praktične primjene uključuju, ali nisu ograničene na, nadzor otvorenog prostora, operacije zračnih rojeva i pregled situacije na bojištu, istaknuo je glasnogovornik Zrakoplovstva te dodao kako je sićušni dron razvijen u Air Force Research Laboratory u suradnji s tvrtkom Airion Health.

Ta američka tvrtka, sa sjedištem u Los Angelesu, specijalizirana je za "rješavanje kompleksnih problema" za američku vojsku i privatni sektor.

Kako su priopćili, funkcionalni prototip drona trebao bi biti razvijen u roku od 15 mjeseci. U planu je da se njime upravlja daljinskim upravljačem, a trebao bi biti toliko malen da može stati na vrh prsta. 

Uspiju li, izraz "biti muha na zidu" dobit će potpuno novo značenje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti