Astronomi riješili još jednu tajnu svemira: Otkrili su kako je nastala Rakova maglica

Još od 1980-ih godina znanstvenici nagađaju kako postoji još jedan tip supernove, koji je odgovoran za stvaranje Rakove maglice. Sad napokon imaju i dokaze za to.

Martina Čizmić | 05.07.2021. / 09:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko god proučavali svemir, astronomi još uvijek imaju pregršt toga što treba proučiti i otkriti. Zahvaljujući novim otkrićima riješili su jednu od tajnih svemira koja ih je intrigirala posljednjih 40 godina.

Međunarodni tim znanstvenika objavio je stručni rad u Nature Astronomy, u kojem su potvrdili dosad neviđen tip zvjezdane eksplozije. Naime, dosad se vjerovalo da postoje samo dvije vrste supernove - supernova kod koje se jezgra urušava (do čega dolazi kad velika zvijezda potroši svoje gorivo te se njezina jezgra uruši i nastaje neutronska zvijezda ili crna rupa) te termonuklearna supernova (do čega dolazi kad se zvijezda u kategoriji bijelog patuljka raspadne u eksploziji).

No još od 80-ih godina znanstvenici nagađaju kako postoji još jedan tip supernove. Japanski znanstvenik Kenichi Nomoto sa Sveučilišta u Tokiju smatrao je kako postoji i treći tip koji je nazvao "supernova koja privlači elektrone". U prijevodu, radilo bi se o supernovi koja se urušava sama u sebe. Prema njegovoj teoriji, velika bi zvijezda prvo morala izgubiti velik dio svoje mase, koja bi bila neobičnog kemijskog sastava, prije no što bi eksplodirala. Nova zvijezda tako bi imala jezgru bogatu neutronima.

Analizom Supernove 2018zd, koju su znanstvenici primijetili u ožujku 2018. godine te njezinom spektralnom analizom pojavili su se dokazi koji potvrđuju Nomotovu teoriju. Ta je supernova izgubila veliku količinu svoje mase prije eksplozije, imala je neobičan kemijski sastav, izazvala je slabu eksploziju, ima slabu radioaktivnost i iza sebe je ostavila jezgru bogatu neutronima.

Nomoto je ta otkrića dočekao s oduševljenjem i čak pridonio svojim razmišljanjima objavljenom stručnom radu.

Veoma sam zadovoljan što je supernova koja privlači elektrone napokon otkrivena jer smo to moji kolege i ja predvidjeli i povezali s Rakovom maglicom prije 40 godina. Ovo je predivan slučaj kombinacije promatranja i teorije, istaknuo je Nomoto.

Veza s Rakovom maglicom zapravo je veoma stara. Naime, upravo je nastanak Rakove maglice, koja se sastoji od ostataka supernove i maglica pulsar vjetra u konstelaciji Bika, dugo bio neobjašnjen. Znanstvenici su vjerovali kako je prije gotovo tisuću godina došlo do eksplozije supernove u Mliječnoj stazi. Prema nekim povijesnim zapisima, eksplozija je bila toliko snažna da se mogla vidjeti i tijekom dana. Ostaci te eksplozije danas se nazivaju Rakovom maglicom.

No iako je Rakova maglica detaljno proučavana, bio je pravi podvig dokazati da je nastala kao posljedica supernove koja privlači elektrone. Prije svega jer je do eksplozije došlo prije tisuću godina. Nova otkrića sad potvrđuju ono o čemu se dugo nagađalo.

Izvor: Nature Astronomy

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti