Čak 88 posto korisnika iz Hrvatske digitalnu privatnost smatra iznimno važnom

Opcije koje su korisnicima najbitnije kod korištenja aplikacija za dopisivanje su one koje kod komunikacije nude visoku razinu privatnosti i automatsku obostranu enkripciju.

Martina Čizmić | 28.01.2021. / 08:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Međunarodni dan privatnosti podataka obilježava se svake godine 28. siječnja, no čini se kako je njegova važnost ove godine posebna u kontekstu cijele situacije s WhatsAppom i promjenom pravila korištenja. 

Da je korisnicima različitih aplikacija, posebno onih za dopisivanje, čuvanje privatnosti veoma visoko na listi priopriteta pokazala je i zanimljiva anketa koju je proveo Viber. U dobrovoljnoj anketi u kojoj je sudjelovalo oko 340.000 ljudi diljem svijeta, 77 posto korisnika aplikacije digitalnu privatnost i dalje stavlja u sam vrh po važnosti.

U anketi su sudjelovale zemlje iz Europe, s Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Dalekog istoka. Od svih zemalja, one iz Zapadne Europe pokazale su najveću zabrinutost oko digitalne privatnosti – čak 85 posto sudionika ocijenilo je privatnost kao vrlo važnu, što je 10 posto više od globalnog prosjeka. U Hrvatskoj, 88% Viberovih korisnika koji su sudjelovali u ovoj dobrovoljnoj anketi potvrdilo je da im je digitalna privatnost izrazito važna, što je 8% više od prosjeka za regiju.

Opcije koje su korisnicima najbitnije kod korištenja aplikacija su one koje kod komunikacije nude visoku razinu privatnosti i automatsku obostranu enkripciju. U anketi je ponuđeno pet različitih opcija – 79% korisnika iz Hrvatske kao najbitniju je odabralo jamstvo privatnosti razgovora. Odmah nakon toga bitno im povjerenje da se njihovi podaci neće sakupljati ili dijeliti u svrhe koje nadilaze uobičajene potrebe funkcioniranja aplikacije – tu je opciju odabralo 8% korisnika.

Gotovo 100.000 ljudi, odnosno 72 posto sudionika iz Središnje i Istočne Europe, kao najvažniju stavku odabralo je obostranu enkripciju, za razliku od samo 18 posto iz ankete otprije godinu dana. Postotak je sličan i na globalnoj razini.

Također na globalnoj razini, čak je 79% sudionika spremno odabrati drugu aplikaciju za dopisivanje ukoliko se na onom kojeg koriste ne osjećaju sigurno.

Ova anketa jasno pokazuje da digitalna privatnost nikada ne bi smjela biti na drugom mjestu, pogotovo u vrijeme rastuće zabrinutosti oko nadgledanja i praćenja privatne komunikacije u svrhu profita, izjavio je Djamel Agaoua, izvršni direktor Rakuten Vibera. Kako je privatnost podataka najvažnija stavka za naše korisnike, tako je jedan od prioriteta i za nas. Našim korisnicima diljem svijeta nastavit ćemo pružati sigurnu uslugu i platformu koja će brinuti o privatnosti njihovih razgovora.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti