Cijepljenje ostaje presudno: Čak i ako ste preboljeli koronavirus, to ne znači da ste imuni

Iako antitijela izazvana prvom zarazom uvelike štite, ona ne jamče učinkovitu aktivnost u neutralizaciji virusa SARS-CoV-2 ili imunitet od iduće zaraze, zaključila je studija.

Hina | 16.04.2021. / 10:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Studija koja je obuhvatila više od 3000 mladih američkih marinaca pokazala je da oni koji nisu nikad preboljeli COVID-19 imaju pet puta veći rizik od zaraze u odnosu na one koji su bolest preboljeli, prema radu objavljenom u časopisu Lancet Respiratory Medicine Journal.

Prema tom istraživanju oko deset posto marinaca koji su preživjeli koronavirusnu bolest ponovno se zarazilo.

Ako ste preboljeli COVID-19, to ne jamči da ste imuni, cijepljenje ostaje presudno, poručio je stručni časopis Lancet na Twitteru.

Među 189 seropozitivnih ispitanika njih 19 (10 posto) imalo je najmanje jedan pozitivni PCR test na virus SARS-CoV-2 tijekom šest tjedana koliko su praćeni, utvrdila je studija.

Ranije zaraženi marinci koji su se ponovno zarazili imali su nižu razinu antitijela i manje neutralizirajućih antitijela u usporedbi s ranije zaraženim marincima koji se nisu ponovno zarazili, pokazala je studija.

Iako antitijela izazvana prvom zarazom uvelike štite, ona ne jamče učinkovitu aktivnost u neutralizaciji virusa SARS-CoV-2 ili imunitet od iduće zaraze, zaključila je studija.

Ta analiza provedena je u okviru planiranja zdravstvene zaštite marinaca od COVID-19 (CHARM). CHARM je obuhvatio uglavnom muške marince u dobi od 18 do 20 godina nakon dva tjedna kućne karantene bez zdravstvenog nadzora, dodaje se.

Druga studija objavljena u ožujku u časopisu Lancet utvrdila je da je većina ljudi koji su preboljeli COVID-19 zaštićena od nove zaraze najmanje šest mjeseci, ali da su starije osobe sklonije ponovnoj zarazi od mlađih ljudi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti