Dobio hitno zeleno svjetlo: Prvi kućni test na koronavirus odobren u SAD-u, evo kolika mu je i cijena

Kućni test na novi koronavirus podrazumijeva uzimanje brisa iz nosa i gotov je za svega pola sata. Ipak, u SAD-u će biti dostupan samo putem liječničkog recepta. Nikako manje važno je i to da se ne zna može li otkriti asimptomatski zaražene osobe.

Branimir Vorša | 18.11.2020. / 09:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) dala je u utorak po hitnom postupku zeleno svjetlo prvom brzom testu za novi koronavirus kojeg se može obaviti skod kuće. Tim činom otvorena su vrata za još veću razinu testiranja u SAD-u.

Navedeni kućni test razvila je tvrtka Lucira Health sa sjedištem u Kaliforniji, a da bi ga se moglo koristiti potrebno je dobiti recept od liječnika. Isto tako, osobe mlađe od 14 godina ne smiju se same testirati.

Za testiranje tim kućnim testom potrebno je uzeti relativno jednostavan bris iz nosa, a rezultat se može dobiti već nakon pola sata. Cijena testa iznosi 50 dolara.

Autorizacija kompletnog kućnog testa je značajan korak naprijed u borbi FDA protiv COVID-19 na nacionalnoj razini. Sad više Amerikanaca koji sumnjaju možda imaju COVID-19 mogu poduzeti trenutne mjere te na taj način zaštititi sebe i ljude oko sebe, ističe Jeff Shuren iz FDA.

Navedeni test koristi baterije za napajanje, a primjenjuje se tako da se uzima bris iz obje nosnice, nakon čega se vatica s brisom umače u epruvetu s kemikalijama. Tu se epruvetu nakon toga stavlja u u spremnik koji obrađuje uzorak te nakon pola sata indikator pokazuje da je osoba pozitivna ili negativna na COVID-19.

Izvor: New York Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti