Dovršena istraga protiv velikih tehnoloških kompanija: Zaključak je da su to monopolisti koji guše konkurenciju i inovacije

Zbog monopolističkog ponašanja velika četvorka degradira konkurenciju, utječe na smanjenje inovacija, kritizirani su zbog kupovine konkurentskih kompanija, preferiranja vlastitih servisa itd.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2020. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon istrage koja je trajala čak 16 mjeseci i više od milijun pregledanih dokumenata, Odbor za pravosuđe američkog Doma zastupnika objavio je izvještaj na čak 450 stranica u kojem su iznijeli velike kritike na račun velike tehnološke četvorke - Amazona, Applea, Facebooka i Googlea. Navodi se kako navedene tehnološke tvrtke drže monopol u ključnim industrijama u kojima posluju te su tu svoju dominantnu poziciju zloupotrijebili za daljnji rast na tržištu i gušenje konkurencije.

U izvještaju se navodi kako su Amazon, Apple, Google i Facebook u velikom sukobu interesa te ih se spominje kao kritične posrednike koji su ujedno i integrirani kroz sve aspekte poslovanja, odnosno konkuriraju kompanijama koje koriste njihove usluge. Također, zahvaljujući velikoj količini podataka koje prikupljaju kroz svoju ulogu kao posrednika, jednostavno i lako mogu iskoristiti tu svoju poziciju sukoba interesa. Kao neki od primjera spominju se podaci koje je Google dobio od svoje tražilice, a koju je iskoristio za razvoj web preglednika Chrome, akvizicije kojima je Facebook eliminirao svoje rivale poput Instagrama i WhatsAppa itd.

U pitanju su naše gospodarstvo i demokracija, komentirali su iz odbora prilikom objave rezultata istrage i upozorili na uznemirujući obrazac poslovnih praksi. Zbog monopolističkog ponašanja velika četvorka degradira konkurenciju, utječe na smanjenje inovacija, kritizirani su zbog kupovine konkurentskih kompanija, preferiranja vlastitih servisa te nadmoći i kontrole koje imaju nad manjim tvrtkama koje koriste njihove platforme i ovise o njima.

Od Kongresa se traži akcija i donošenje novih pravila

Uspoređujući monopol koji danas imaju u odnosu na neke monopole iz prošlosti, razlika je u tome što današnji monopolisti imaju pristup podacima koje skupe iz jednog segmenta tržišta i onda te podatke iskoriste za ekspanziju na druga tržišta. Naglašava se kako takvi monopolisti biraju pobjednike i gubitnike ekonomije, konkurentima koji koriste njihove usluge nameću provizije i nezadovoljavajuće termine ugovora itd.

Kao rješenje u ovom se izvješću potiče Kongres na donošenje pravila koja bi, u slučaju njihove primjene, mogla radikalno promijeniti način na koji industrija djeluje. Naglašava se kako bi Kongres trebao definirati novi standard kršenja antitrustovskih pravila prema kojima bi zakoni trebali biti napravljeni tako da štite ne samo korisnike, već i radnike, poduzetnike, otvorena tržišta, poštenu ekonomiju i demokratske ideale.

Iz prozvanih kompanija reagirali su na ovo izvješće i, naravno, niti jedna od njih se ne slaže sa zaključcima te navode da nisu monopolisti koji iskorištavaju svoje pozicije, već da rade u skladu sa zakonom, razvijajući nove proizvode i inovacije, uz posebnu opasku iz Amazona. Naime, iz Bezosove kompanije kažu kako sve velike kompanije nisu dominantne po svojoj definicije te da je pretpostavka da uspjeh može samo biti rezultat antikompetitivnog ponašanja jednostavno - pogrešna.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti