Električne jurilice sele se na more: Najavljeno prvo svjetsko prvenstvo futurističkih vodenih bolida

U sljedećih nekoliko mjeseci trebala bi biti izgrađena cijela flota ovakvih futurističkih plovila, kako bi sve bilo spremno za premijeru početkom 2023. godine.

Martina Čizmić | 09.06.2021. / 16:49

Električni hiperautomobili ruše brzinske rekorde na tlu, a uskoro bismo mogli gledati i slične podvige na moru. Točnije, najavljeno je održavanje prvog svjetskog prvenstva u utrkama električnih plovila. Ako je vjerovati predstavljenim renderima, ljubitelji brzina i znanstvene-fantastike mogli bi napokon doći na svoje. 

Natjecanje E1 series sastojat će se od vodenih utrka električnih plovila "RaceBird". Ova plovila koja izgledaju poput kombinacije glisera i katamarana, mogu se podičiti potpuno novim dizajnom inspiriranim vodenim pticama koje lete nisko iznad površine vode. Svako je plovilo opremljeno vanjskim motorom, sigurnosnom mrežom i koristi hidrodinamičku tehnologiju.

Upravo će ta tehnologija omogućiti plovilima da se uzdignu iznad površine vode, čime se smanjuje otpor i povećava učinkovitost motora. Prema trenutno dostupnim informacijama RaceBird plovila trebala bi moći postići brzinu od 50 čvorova (93 kilometra na sat), a njihovi vozači (ako ih tako možemo nazvati) odmjeravat će vlastite sposobnosti i snagu plovila na stazama koje bi trebale biti postavljene uz obale gradova. 

U sljedećih nekoliko mjeseci trebala bi biti izgrađena cijela flota ovakvih futurističkih plovila, kako bi sve bilo spremno za premijeru početkom 2023. godine. 

Inače, treba spomenuti kako će natjecanjima odnosno prvenstvom upravljati kompanija Electric Sea Racing u partnerstvu sa Javnim investicijskim fondom Saudijske Arabije. 

Na žalost, za sad nije poznato u kojim bi se gradovima utrke mogle održavati, ali ne možemo se oteti dojmu da bi more ispred hrvatskih gradova na obali bio savršen poligon barem za jednu ili dvije utrke. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti