Facebook ponovno prijeti taktikom "spaljene zemlje" ako SAD usvoji zakon o očuvanju novinarstva

Izdavači i TV kuće sami postavljaju svoje sadržaje na našu platformu jer im to ide u prilog, a ne obrnuto, tvrdi Metin voditelj političkih komunikacija te poručuje da bi usvajanje novog zakona o očuvanaju novinarstva u SAD-u moglo imati velike posljedice po objavu vijesti na Facebooku.

Branimir Vorša | 06.12.2022. / 10:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook upozorava da bi mogao zabraniti objavu vijesti na svojoj platformi u SAD-u u potpunosti ako Kongres usvoji prijedlog zakona koji bi od te društvene mreže zahtijevao pregovore s izdavačima i kompenzaciju za njihov sadržaj.

Andy Stone, Metin voditelj političkih komunikacija, rekao je u objavi na Twitteru da će Facebook biti prisiljen razmotriti uklanjanje vijesti s Facebooka ako se usvoji Zakon o konkurenciji i očuvanju novinarstva (JCPA). Facebook je i prije prijetio da će blokirati vijesti u Kanadi i Australiji, kada su i tamo bili predloženi slični zakoni.

Palac dolje Zuckerberg priznao veliku grešku koju je napravio s Facebookom i Instagramom

Uveden prošle godine uz dvostranačku podršku, JCPA bi izdavačima omogućio da pregovaraju s platformama poput Facebooka i Googlea o distribuciji njihova sadržaja. To bi trebalo dati izdavačima vijesti utjecaj na Big Tech i moglo bi zahtijevati od Facebooka da plati za uključivanje vijesti na svoju platformu, nešto protiv čega se Facebook u prošlosti žestoko borio u drugim zemljama.

Ako Kongres usvoji nepromišljeni zakon o novinarstvu kao dio zakonodavstva o nacionalnoj sigurnosti, bit ćemo prisiljeni razmotriti potpuno uklanjanje vijesti s naše platforme umjesto da se podvrgnemo pregovorima koje je odobrila vlada i koji nepravedno zanemaruju bilo koju vrijednost koju pružamo novinskim kućama kroz povećani promet i pretplatu. Zakon o novinarskom natjecanju i očuvanju ne prepoznaje ključnu činjenicu: izdavači i TV kuće sami postavljaju svoje sadržaje na našu platformu jer im to ide u prilog - a ne obrnuto, piše Stone.

Facebook je u veljači 2021. godine povukao vijesti sa svoje platforme u Australiji zbog sličnih zakona i čak uklonio stranice koje pripadaju vladinim agencijama. Dok su vijesti kasnije vraćene kad je australski zakon izmijenjen, Wall Street Journal izvijestio je da je tvrtka možda namjerno provela kaotičnu zabranu kako bi pridobila povoljne promjene. Izmijenjena verzija zakona daje izdavačima i platformama dva mjeseca da postignu dogovor, ili da na drugi način budu prisiljeni na arbitražu.

Facebook je napravio sličnu prijetnju kao odgovor na kanadski Zakon o online vijestima, koji bi također zahtijevao da platforma plaća izdavačima za dijeljenje vijesti.

Slika nije dostupna Irski regulator odredio novu paprenu kaznu za Facebook zbog kršenja pravila privatnosti

Pravosudni odbor Senata donio je Zakon o natjecanju i očuvanju novinarstva u rujnu 2022. godine, s 15 prema 7 glasova, ali još uvijek mora proći kroz cijeli Senat. Facebook nije jedini entitet koji se protivi prijedlogu zakona. Ukupno 26 organizacija, uključujući Public Knowledge i Electronic Frontier Foundation, napisalo je pismo zastupnicima kako bi se založili protiv prijedloga zakona. S druge strane, veliki savez američkih izdavačkih organizacija podržao je prijedlog zakona.

Isključivanje vijesti na jednom od najvećih Facebookovih tržišta bila bi dramatična eskalacija, ali ta je platforma dokazala da je spremna upotrijebiti taktiku "spaljene zemlje" kako bi zaustavila zakone o plaćanju vijesti diljem svijeta.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti