Gladni? Protein iz insekata ima velik potencijal smanjiti karbonski otisak europskih potrošača

Finsko istraživanje otkrilo je prednosti korištenja proteina dobivenih iz insekata nasuprot proteina dobivenih iz zrna soje u prehrani.

Branimir Vorša | 08.09.2021. / 11:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa Sveučilišta Helsinki i LUT u Finskoj analizirali su koji bi protein iz insekata mogao pomoći u smanjenju doprinosa globalnom zatopljenju povezanog s konzumacijom hrane u Europi. Posebice su se usredotočili na korištenje proteina iz insekata i zrna soje u proizvodnji stočne hrane.

Njihovi rezultati podupiru prethodna istraživanja koja sugeriraju da proteini dobiveni iz insekata imaju najveći potencijal smanjiti karbonski otisak vezan za prehranu stoke, ako se jestivi insekti poput cvrčaka, muha ili crva konzumiraju izravno ili obrađeni u prehrambeni proizvod.

Metode pripreme insekata uključuju da ih se jede svježe ili da ih se suši te smelje u brašno za korištenje u izradi kruha ili tjestenine.

Naši rezultati doista sugeriraju da je održivije koristiti proteine insekata kao hranu, nego da ih se koristi kao zamjena za proteine iz zrna soje u stočnoj hrani. No, otkrili smo i da je promjena prema korištenju nusproizvoda prehrambene industrije niske kvalitete u proizvodnji hrane na bazi insekata za ishranu kokoši, ključna za povećanje koristi smanjenog ugljičnog otiska u korištenju proteina insekata u odnosu na protein iz zrna soje, ističe profesor Bodo Steiner sa Sveučilišta Helsinki.

Ovo istraživanje i njegovi rezultati su važni i dolaze u pravi trenutak jer sve više raste zabrinutost oko povećane sječe šuma povezane sa sve većom ekspanzijom globalnog uzgoja soje, koja je velik izvor proteina u prehrani stoke, a koja se pak uzgaja kao hrana za ljude.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti