Google i Apple na nišanu: Britanski ih regulator optužuje za duopol na tržištu pametnih telefona

CMA će provesti konzultacije, a ovisno o njima, Apple i Google bi se sredinom ljeta mogli naći pred novim optužnicama koje bi čak mogle podrazumijevati određivanje kazne, a možda i promjene načina poslovanja.

Martina Čizmić | 12.06.2022. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanski tržištni regulator (CMA) objavio je zanimljivo izvješće koje bi moglo rezultirati novim istragama i optužnicama protiv dva tehnološka diva - Applea i Googlea. Ovog puta, CMA je istraživao koliku kontrolu imaju nad industrijom mobilnih uređaja.

Tako se u izvještaju navodi kako Apple i Google imaju "snažan duopol kad su u pitanju ekosustavi za mobilne uređaje", što im, tvrdi CMA, omogućava nadmoćnu poziciju na tržištu. U izvještaju se također navodi da će, bez vanjskih intervencija, obje tvrtke ostati, ako ne i ojačati, svoju dominantnu poziciju na tržištu, dodatno smanjujući mogućnost pojave bilo kakve konkurencije i uništavajući inovativnost.

Google Google ponovno na udaru britanskog regulatora: Pod istragom da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata

U objavi na stranicama CMA, glavni direktor Andrea Coscelli, naveo je kako su Apple i Google gotovo onemogućili britanskim tehnološkim kompanijama da se natječu s njima na tržištu mobilnih uređaja te ograničili izbor kupcima.

Kad je u pitanju način na koji ljudi koriste mobilne telefone, Apple i Google drže sve karte. Koliko god da su dobri njihovi proizvodi i usluge, njihov utjecaj na mobilne ekosustave omogćuje im da isključe konkurente, istaknuo je Coscelli. Moramo omogućiti inovativnim tehnološkim tvrtkama, među kojima su brojne ambiciozni startupovi, da se pošteno bore na tržištu.

CMA u svom izvještaju posebno izdvaja Appleov alat za izradu internetskih preglednika, WebKit, a za koji smatra da onemogućava developerima da razviju brže preglednike. Kako navode, čak i ako neki developer želi napraviti preglednik koji bi plasirao na Appleove uređaje, mora koristiti WebKit u pozadini.

Ove restrikcije također ozbiljno onemogućavaju sposobnosti internetskih aplikacija, aplikacija koje se pokreću u pregledniku, a ne preuzimaju se na uređaj, što ograničava korisnike i tvrtke da u potpunosti iskoriste prednosti ove inovativne tehnologije, stoji u priopćenju za medije CMA.

Posebnu su pozornost posvetili i načinu na koji funkcionira Appleova trgovina aplikacijama, App Store. Smatraju da je njihovo onemogućavanje igranja u oblaku suprotno pravilima tržišnog natjecanja.

Slika nije dostupna Britanska vlada pokazuje zube: Priprema zakon kojim želi IT divove dovesti u red

CMA navodi da su aplikacije mobilnih igara velik izvor zarade za Apple, a da bi im omogućavanje igranja u oblaku ugrozilo tu zaradu.

Nakon objave ovog izvještaja, CMA će provesti konzultacije, a ovisno o njima, Apple i Google bi se sredinom ljeta mogli naći pred novim optužnicama koje bi čak mogle podrazumijevati određivanje kazne, a možda i promjene načina poslovanja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti