Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača.

Zabrinuti smo da Google možda koristi svoju poziciju u oglašivačkoj tehnologiji kako bi favorizirao vlastite usluge na štetu svojih konkurenata, svojih klijenata i na kraju potrošača, rekao je izvršni direktor Uprave za tržišno natjecanje i tržišta (CMA) Andrea Coscelli.

Slika nije dostupna Amazon i Google na udaru britanskog regulatora: Jesu li zaista poduzeli sve u borbi protiv lažnih recenzija?

Glasnogovornik Googlea rekao je Reutersu da će tvrtka nastaviti surađivati s CMA-om.

Vlade diljem svijeta jačaju regulaciju američkih tehnoloških divova koji su postali još moćniji tijekom pandemije COVID-19. Na globalnoj razini postoji više istraga o njihovim tržišnim pozicijama, uključujući SAD i EU.

Velika Britanija prošle je godine uvela novi režim tržišnog natjecanja kako bi spriječila Google i Facebook da iskoriste svoju dominaciju s ciljem izbacivanja manjih tvrtki iz igre te dovođenja kupaca u nepovoljan položaj.

Slika nije dostupna Nova "pljuska" Facebooku: Kažnjeni sa 70 milijuna dolara zbog namjerne ne suradnje s britanskim regulatornim tijelom

Tim je potezom stvorena posebna jedinica za digitalna tržišta u sklopu CMA-e a koja bi mogla imati ovlasti suspendirati, blokirati i poništiti odluke koje donose tehnološke kompanije te potom izricati financijske kazne za nepoštivanje pravila.

Kompanijama je rečeno da moraju biti transparentnije o tome kako koriste podatke o potrošačima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju