HALMED i HFD putem društvenih mreža provode kampanju prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova i cjepiva

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) već tradicionalno sa Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) provodi kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova, koja je ove godine posebno usmjerena na sigurnost primjene cjepiva.

Hina | 03.11.2021. / 14:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz HALMED-a su u srijedu priopćili da se kampanja odvija putem društvenih mreža HFD-a do 7. studenoga, u sklopu šestog po redu Tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave.

Cilj je ukazati na važnost prijavljivanja svake sumnje na nuspojavu cjepiva i drugih lijekova, čime pacijenti i zdravstveni radnici pridonose njihovoj sigurnijoj primjeni za sve.

Kampanja se provodi u trenutku kada se u fokusu nalaze cjepiva protiv covida-19 te svaka nova prijava sumnje na nuspojavu pomaže u procesu prikupljanja podataka koji omogućuju bolje razumijevanje sigurnosnog profila cjepiva i njihovu primjenu na najsigurniji mogući način.

Iz HALMED-a stoga pozivaju zdravstvene radnike i pacijente da prijave svaku sumnju na nuspojavu i na taj način aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti primjene cjepiva i drugih lijekova.

Pacijenti o tome trebaju obavijestiti liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su došli u doticaj, a svaku sumnju na nuspojavu mogu prijaviti i izravno HALMED-u putem mobilne aplikacije HALMED on-line ili slanjem ispunjenog obrasca.

Sve osobe cijepljene protiv covida-9 mogu se, najkasnije šest dana nakon primitka prve ili treće doze cjepiva, uključiti i u neintervencijsko ispitivanje pod nazivom Prospektivno praćenje sigurnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Europi, na temelju ishoda koje su prijavile cijepljene osobe.

Ispitivanje se provodi putem upitnika dostupnih putem informacijskog sustava HALMED-a pod nazivom OPeN, u sklopu kojeg je moguće i elektroničko prijavljivanje sumnji na nuspojave. Sve informacije dostupne su ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti