Još jedna kritika Zuckerbergova metasvemira: To je stara, nekreativna i neuspješna ideja!

Philip Libin, nakon što je isprobao Metin Horizon Workrooms smatra kako je to iskustvo koje se može tolerirati samo nekoliko minuta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2022. / 15:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mark Zuckerberg uvjeren je da je budućnost interneta vezana uz metaverse, što je potvrdio promjenom imena tvrtke u Meta. Možemo reći da start nije onakav kakav je očekivao jer je njihov odjel za metaverse tijekom posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježio minus od 10 milijardi dolara, a ništa pozitivnije nisu niti vijesti vezane uz Facebook. Sve je to uzrokovalo jednodnevni pad tržišne vrijednosti kompanije od skoro 240 milijardi dolara u jednom danu.

Slika nije dostupna Prvi čovjek Microsofta kaže da se metaverse u biti svodi na - videoigre

Ipak, vizija osnivača Fejsa je dugoročna te vjeruje kako su ovi minusi rezultat ulaganja u metaverse koji će im se naknadno isplatiti, no ne dijele svi njegovo mišljenje.

Npr. Philip Libin, bivši izvršni direktor Evernotea i sadašnji prvi čovjek kompanije za videopozive Mmhmm smatra kako je sama ideja metasvemira, odnosno povezanog 3D svijeta u kojem bi u budućnosti trebali provoditi puno vremena niseći naočale za VR stara, nekreativna i više puta isprobana - i to neuspješno.

On je već isprobao prvi Metin proizvod namijenjen metaversu (Horizon Workrooms) te je u razgovoru za Business Insider rekao kako je prije nego je uopće pokrenuo Oculus VR uređaj imao loš predosjećaj oko vođenja sastanaka u virtualnom svijetu. Taj se njegov predosjećaj pokazao ispravnim.

Kaže kako se to iskustvo virtualnog sastanka moglo tolerirati “samo nekoliko minuta”. Za njega su i dalje Zoom i slične platforme puno bolja rješenja jer putem njih korisnici komuniciraju u stvarnom svijetu i mogu u miru popiti šalicu kave: To ne mogu napraviti s velikom plastičnom stvari koja se nalazi na mom licu bez da prolijem vruću kavu po sebi.

Slika nije dostupna Početak ozbiljnih problema za Metu? Facebook prvi put u svojih 18 godina zabilježio pad korisnika

Libin ne vjeruje niti da će s vremenom iskustvo korištenja metasvemira postati bolje ili privlačnije - iako će tehnologija napredovati i biti zrelija. Naime, metaverse je počeo loše i očekuje da će se takvo iskustvo nastaviti i dajle: “Počeo je glupo. Može postati sofisticiraniji, ali onda će samo biti više sofisticiran, ali i dalje loš”.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti