Nakon lošeg kvartala Mete, Mark Zuckerberg u jednom danu izgubio skoro 30 milijardi dolara

Meta je doživjela najveći pad vrijednosti u povijesti na burzi izgubivši 237 milijardi dolara u jednom danu, dok je Zuckerberg doživio drugi najveći individualni gubitak u danu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.02.2022. / 08:00

Mark Zuckerberg (Foto: AFP)

Nakon što je Mark Zuckerberg objavio podatke poslovanja Mete u posljednjem kvartalu, a koje uključuju brojke koje investitori nipošto ne žele vidjeti, uslijedila je rasprodaja njihovih dionica i veliki pad vrijednosti na burzi. U roku od samo 24 sata izbrisano je čak 237 milijardi vrijednosti tvrtke, što je najveći pad vrijednosti u jednom danu na burzi u povijesti američke burze.

Slika nije dostupna Početak ozbiljnih problema za Metu? Facebook prvi put u svojih 18 godina zabilježio pad korisnika

S padom vrijednosti dionica Mete najgore je prošao njen najveći dioničar - bogatstvo Marka Zuckerberga, za kojeg su neki analitičari govorili kako bi mogao postati prvi svjetski bilijunaš, u roku od samo 24 sati smanjeno je za gotovo 30 milijardi dolara. Prema novim podacima, ono sada iznosi “samo” 84,33 milijarde dolara te se prvi put nakon ljeta 2015. više ne nalazi na listi deset najbogatijih osoba na svijetu.

Zuckerberg posjeduje 13 posto dionica Mete, a prema CNBC-u, ovo je drugi najveći pad bogatstva neke osobe tijekom jednog dana u povijesti. Neslavno prvo mjesto na toj ljestvici pripada Elonu Musku koji je krajem prošle godine, nakon što je objavio da će prodati 10 posto dionica Tesle, u 24 sata izgubio oko 35 milijardi dolara.

Slika nije dostupna Pokrenute su nove istrage protiv Mete zbog gušenja konkurencije

Veliki pad vrijednosti Mete, a time i bogatstva Zuckerberga uslijedio je nakon što su objavljeni podaci da je prvi put u povijesti pao broj dnevno aktivnih korisnika Facebooka. Također, problem su i mlađi korisnici kojima su zanimljivije druge društvene mreže i platforme, kao i Appleove promjena privatnosti na iPhoneu koje bi mogle stajati kompaniju 10 milijardi dolara ove godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti