Kakav neslavni rekord Amazona: Postali su prva javna kompanija koja je izgubila na vrijednosti više od bilijun dolara

Dionica Amazona ove je godine u minusu od skoro 50 posto, a u odnosu na najveću vrijednost iz srpnja 2021., pala je više od bilijun dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.11.2022. / 09:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S početkom pandemije države diljem svijeta proglasile su lockdown koji je radikalno promijenio način života ljudi. Promijenio se način na koji ljudi rade, provode slobodno vrijeme te način na koji kupuju. Iako su mnogi i prije pojave novog koronavirusa proizvode i namirnice kupovali putem interneta, s pandemijom i lockdownom popularnost online šopinga višestruko se povećala.

Slika nije dostupna Kakva blamaža: Amazonov softver krivo izračunao bonuse menadžerima, dobili su manje iznose od dogovorenih

Na valu velike potražnje za digitalnim uslugama i uređajima, najviše su profitirale tehnološke kompanije, a posebno Amazon. Dok su mnogi otpuštali, Amazon je zapošljavao, a s rastom potražnje za online kupovinom, rasla je i cijena njihove dionice. Nakon što je tržišna vrijednost kompanija premašila bilijun dolara, ona se u srpnju prošle godine približila brojci od čak 2 bilijuna (vrijednost je tada iznosila 1,9 bilijuna dolara).

Ako danas bacite pogled na stanje Amazonove dionice na burzi, situacija je potpuno drukčija. Jučerašnji dan završili su s minusom većim od četiri posto te je pri zatvaranju brze cijena dionice pala na 86,14 dolara. Što se ukupne tržišne vrijednosti kompanije tiče, ona sada iznosi oko 879 milijardi dolara, što je, ako je usporedimo s najvišom dosadašnjom tržišnom vrijednosti Amazona, pad veći od - bilijun dolara.

Amazon je tako postao vlasnik neslavnog rekorda kao prva kompanija čija je tržišna vrijednost smanjena za više od bilijun dolara. O kako je velikoj brojci riječi, na Business Insideru usporedili su je s vrijednosti Alphabeta, kompanije čiji je dio i Google. Naime, Amazonov gubitak sličan je tržišnoj vrijednosti Alphabeta koja iznosi nešto više od bilijun dolara, što su prilično nevjerojatne brojke.

Tržišna vrijednost Amazona pala je ispod bilijun dolara prije deset dana, nakon objave financijskih rezultata za posljednji kvartal, a ukupno je ove godine cijena dionice u minusu od skoro 50 posto.

Pad vrijednosti na burzi Velike tehnološke kompanije u nekoliko su dana izgubile više od bilijun dolara tržišne vrijednosti

Pad vrijednosti dionice Amazona utjecao je i na bogatstvo osnivača ove kompanije Jeffa Bezosa. On se i dalje ne treba brinuti za svoje financijsko stanje jer je, prema Bloombergovom indeksu milijardera, trenutačno težak oko 113 milijardi dolara, no to je veliki minus u odnosu na početak godine kada je njegova vrijednost bila veća od 190 milijardi dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti