Velike tehnološke kompanije u nekoliko su dana izgubile više od bilijun dolara tržišne vrijednosti

Nakon što su prošli tjedan Federalne rezerve podigle referentnu kamatnu stopu, dionice tehnoloških kompanija u slobodnom su padu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.05.2022. / 10:48

Pad vrijednosti na burzi (Foto: Getty Images)

Velike tehnološke kompanije koje su tijekom pandemije ostvarivale velike prihode i obarale rekorde po pitanju tržišne vrijednosti sada su u slobodnom padu te su tijekom nekoliko dana izgubile više od bilijun dolara tržišne vrijednosti. Problemi na tržištu prisutni su već neko vrijeme, a tvrtke su zaronile u duboko crveno nakon što su prošli tjedan Federalne rezerve podigle referentnu kamatnu stopu, kako bi se zaustavio rast inflacije.

Slika nije dostupna Meta zbog metaversa gubi milijardu dolara mjesečno, ali Zuckerberg je uzbuđen zbog rezultata koje očekuje - 2030. godine

Taj je potez utjecao na cijelo tržište, no najgore su ipak prošle tehnološke tvrtke te su investitori počeli s rasprodajom njihovih dionica, objavili su na CNBC-u.

Pad tržišne vrijednosti posljednjih je dana jako velik te su tijekom posljednjih nekoliko dana najveće tehnološke kompanije završile u minusu većem od bilijun dolara.

Tijekom tri dana trgovanja od zatvaranja burze u srijedu i najave FED-a o podizanju kamata, Apple je izgubio čak 220 milijardi dolara tržišne vrijednosti, a drugi najveći gubitnik među velikim tvrtkama je Tesla, čiji je pad tržišne vrijednosti u tih par dana iznosio 199 milijardi dolara. U velikom je minusu i Microsoft (189 milijardi dolara), zatim slijedi Amazon s gubitkom tržišne vrijednosti od 173 milijarde dolara, Alphabet (123 milijarde) te Nvidia (85 milijardi), dok je od najvećih tehnoloških tvrtki najbolje prošla Meta. Pad tržišne vrijednosti Zuckerbergove tvrtke iznosi 70 milijardi dolara.

Slika nije dostupna Britanska vlada pokazuje zube: Priprema zakon kojim želi IT divove dovesti u red

Pored pada tržišne vrijednosti, tehnološko-poslovni mediji govore i o sve većem broju otkaza u industriji, no to se prvenstveno odnosi na startupove i manje kompanije poput Pelotona, Robinhooda, Netflixa i druge.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti