Kako do COVID putovnice: Detaljne upute kako izvaditi trenutačno najtraženiji dokument

U samo nekoliko koraka na portalu e-Građani zatražite besplatnu potvrdu ako ste cijepljeni, ako imate negativan test na SARS-CoV-2 ili ste nedavno preboljeli bolest COVID-19. Potvrdu možete zatražiti i u poslovnicama HZZO-a. uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Branimir Vorša | 01.06.2021. / 15:16

Građani Republike Hrvatske koji su cijepljeni protiv COVID-19 cjepivom koje je odobrio HALMED, osobe koje imaju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa te osobe koje su preboljele COVID-19 i kojima je proteklo najmanje 11 dana od prvog pozitivnog PCR testa, mogu zatražiti EU digitalnu COVID potvrdu.

To mogu učiniti odlaskom na internetsku stranicu eudigitalnacovidpotvrda.hr te tamo odmah na početku odabrati opciju Zatraži potvrdu ako ispunjavaju navedene kriterije.

Druge osobe koji imaju odgovarajuće vjerodajnice za pristup sustavu, čiji su podaci o cijepljenju, negativnom testu na SARS-CoV-2 ili preboljenju bolesti COVID-19 upisani u centralne baze podataka Ministarstva zdravstva, mogu na portalu e-Građani zatražiti svoju EU digitalnu COVID potvrdu, objavila je Vlada Republike Hrvatske.

Slika nije dostupna Izdano već 15.000 EU digitalnih COVID potvrda, Božinović: "Turisti u Hrvatsku mogu doći, na granici će se zadržavati minimalno. Mi smo zasad prvi"

Sustavu se pristupa vjerodajnicama razine 2, odnosno značajne razine sigurnosti ili vjerodajnicama razine 3, odnosno visoke razine sigurnosti, te nije potrebno predočiti dodatne podatke i dokumentaciju. Sve ostale upute i nejasnoće mogu se riješiti niže na stranicama u dijelu Česta pitanja ili kontaktiranjem nadležnih putem vanjske poveznice na istom mjestu.

Potvrda se može pohraniti u obliku PDF datoteke i na taj način predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda i drugih važnih podataka.

Glavna obilježja EU digitalne COVID potvrde su da je besplatna, ima QR kod, dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku, vjerodostojna je, sigurna i zaštićena te vrijedi u svim državama članicama EU-a.

U međuvremenu je na neke netočne informacije o izdavanju navedene COVID potvrde reagirao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ističu da oni nemaju veze s izdavanjem tih dokumenata te dodaju kako je potvrdu moguće zatražiti isključivo u sustavu e-Građani i u uredima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Slika nije dostupna HZJZ reagirao: "Nismo uključeni u proces izdavanja EU digitalnih COVID potvrda"

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti