Kako zaštititi djecu na Instagramu?

Budimo realni, zabranimo li im nešto što imaju svi njihovi vršnjaci, zapravo ćemo ih izolirati i potaknuti da ga koriste bez našeg znanja.

Martina Čizmić | 29.04.2018. / 18:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve više djece, čak i one mlađe od 13 godina (koliko bi minimalno morali imati za korištenje), koristi društvenu mrežu Instagram.

Objavljuju fotografije, komentiraju tuđe i gotovo se natječu s prijateljima tko će što objaviti prije ili da izgleda bolje i ljepše.

No, djeca, ali i mladi, često nisu svjesni koliko informacija mogu otkriti samo jednom fotografijom.

Uz to što otkrivaju osobne informacije o sebi i svojoj obitelji i prijateljima, djeca se izlažu opasnosti od vršnjačkog maltretiranja i različitih predatora koji vrebaju.

To ne znači da im treba u potpunosti zabraniti korištenje društvene mreže poput Instagrama. Jer, budimo realni, zabranimo li im nešto što imaju svi njihovi vršnjaci, zapravo ćemo ih izolirati i potaknuti da ga koriste bez našeg znanja.

Ana Homayoun, autorica knjige Dobrobit društvenih medija, ima drugačiji pristup.

Ona roditeljima savjetuje da s djecom budu otvoreni i pokušaju se dogovoriti.

Često djeca žele razgovarati o tome što od aplikacija koriste i s čime se susreću na internetu. Toga bi trebali biti svjesni i rodtielji te se uključivati u takve razgovore, smatra Homayoun.

Umjesto da dopuštaju djeci potpunu slobodu korištenja, roditelji bi ih trebali potaknuti da razmišljaju o tome na što nailaze na internetu, ali i o tome što žele podijeliti s cijelim svijetom.

Pomozite djeci da shvate zašto nešto žele podijeliti. Kad to osvijeste, djeca zapravo sama počeno filtrirati stvari koje objavljuju i čine bolje izbore, ističe Homayoun.

Savjeti koje Homayoun daje vezano uz korištenje Instagrama nešto je čega bi se treballi pridržavati ne samo djeca, već svi koji koriste tu društvenu mrežu.

Prije svega, treba razmisliti o tome što želite podijeliti i s kime.

Sve više ljudi (pogotovo tinejdžera) zapravo ima dva Instagram profila - finsta i rinsta. Finsta je "fake Instagram" odnosno profil na kojem objavljuju stvari javno i koji je dostupan svima. Rinsta odnosno "real Instagram" privatni je profil rezerviran za obitelj i najbliže prijatelje na kojem osobe objavljuju ono što žele podijeliti s njima, ali ne s drugim osobama.

Razgovarajte sa svojom djecom o tome kako koriste društvene mreže, upoznajte ih sa svim prednostima i manama, ali i informirajte o tome što napraviti ako se susretnu s materijalom koji ih čini nesigurnima ili zbog kojeg se osjećaju neugodno.

Potaknite ih da prate osobe i profile koji su pozitivni i bave se tematikom koja ih zanima.

I na kraju, uključite Instagramove filtere koji mogu blokirati nepoželjne komentare, ali i koji roditeljima daju mogućnost da blokiraju i prijave svakoga tko napada ili maltretira njihovo dijete na Instagramu.

Izvor: Social Media Wellness

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti