Kapetan duge plovidbe nakon 30 godina uplovio u IT vode i osmislio revolucionaran uređaj

Premda u Hrvatskoj nije uobičajeno mijenjati posao nakon 30 godina rada, ovom kapetanu to nije predstavljalo prepreku. Svoje je snove i ambicije odlučio predočiti u realnost unatoč tome što je okolina u početku bila skeptična.

Martina Čizmić | 25.06.2021. / 09:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Da nikad nije kasno za promijenu karijere i da svo životno iskustvo može itekako pomoći u tome, na najbolji način pokazuje slučaj Hrvoje Mihovilovića. Ovaj kapetan duge plovidbe s 30 iskustva odlučio je kapetansku kabinu zamijeniti uredom na kopnu, no nije se baš previše udaljio od pomorstva. 

Iako je pomorsku karijeru zamijenio onom u IT-u, Mihovilović je zahvaljujući svom znanju odlučio pronaći rješenje dokumentiranog problema u pomorstvu - onog koji se tiče nadzora kormilara pri izvršenju naredbe za kormilarenje. 

Brodovi na otvorenom moru većinom plove s uključenim automatskim pilotom, međutim za ulazak u luke i prolazak kroz uske kanale brod mora ići na ručno kormilarenje. Tada se na brod ukrcava pomorski peljar, odnosno pilot, a kormilo preuzima kormilar kojem pilot izdaje naredbe za kormilarenje. Pravila nalažu da se sve naredbe u vezi sa sigurnim radom plovila moraju izvršiti pomoću komunikacije u zatvorenoj petlji. To je tehnika koja se koristi za izbjegavanje nesporazuma i uključuje ponavljanje naloga i pozitivnu potvrdu da je poruka shvaćena. Najočitiji problem je da komunikacija u zatvorenoj petlji ne sprječava kormilara da kormilo postavi na krivu stranu. Stoga je nadzor izvršenja naloga i dalje od najveće važnosti. Ovo je izvadak iz Bridge Resource Management pravilnika, ujedno i začetak ideje o tehnološkom rješenju problema, pojašnjava  Mihovilović kojemu je ideja o projektu Helm Order Monitor sinula upravo zbog dugogodišnjeg iskustva.

Naredbe za kormilarenje su po pravilima uvijek na engleskom jeziku što dosta pomaže u cijeloj ovoj izvedbi. Rješenje za spomenuti problem krije se u Helm Order Monitoru (za koji je i prijavljen patent) ili u prijevodu Monitoru naredbi za kormilarenje. To je elektronički uređaj predviđen za upotrebu na zapovjedničkim mostovima brodova koji koristi funkciju prepoznavanja govora te prema za to predviđenim pravilima i primljenim podacima s brodskih senzora kontrolira da li su izdane naredbe za kormilarenje razumljive, potvrđene i pravilno izvršene, ističe i navodi kako postoji zaista more prednosti koje ovaj proizvod donosi.

Osim što rješava probleme vezane uz komunikaciju, svijest o situaciji i pad koncentracije uređaj služi i kao indikator zadnje izdane naredbe. Kupcima će biti interesantna i mogućnost analitike registriranih upozorenja. Putem NMEA 0813 protokola, standarda u povezivanju elektronike na brodu, uređaj bi se spojio na pet senzora, datum i vrijeme, brzinu, kurs, kut kormila i brzinu okreta broda, pojašnjava Mihovilović.

No, kako uređaj zapravo funkcionira?

Na primjer, izdana je naredba za kormilarenje. Osim u izvanrednim slučajevima, uređaj se aktivira tek nakon ponavljanja naredbe za kormilarenje kako bi se minimalizirala mogućnost pogrešne interpretacije te navođenje kormilara. Sljedeći korak je kontrola primjene komunikacije u zatvorenoj petlji, odnosno potvrda pilota da je poruka shvaćena. Za sve korake komunikacije postoje vizualna i zvučna upozorenja u slučaju da je nešto preskočeno ili krivo protumačeno. Ako bi kormilar nakon naredbe postavio kormilo u krivu stranu uređaj upozorava vizualno i jednim dugim zvučnim signalom. Nakon izvršene naredbe brod je na ustaljenom kursu što kormilar mora izvijestiti a pilot i potvrditi. Ako bi nakon toga došlo do odstupanja za dva ili više stupnjeva, uređaj upozorava vizualno i s tri kratka zvučna signala, kaže Mihovilović i ističe kako bi osim osnovnog uređaja u ponudi bili i ponavljači te daljinska kontrola za uređaj.

S obzirom da je na zapovjedničkim mostovima već oko 30 uređaja obveznih za ugradnju, uređaj je minimalnih dimenzija kako bi se lakše uklopio među postojeće navigacijske uređaje.

Testiranje se provodi u tri faze. Prvo se razvija softver s adapterom za simulaciju NMEA 0813 signala. U početku bih koristio već gotova Automatic Speech Recognition rješenja trenirana na različite akcente engleskog jezika korištenog u pomorstvu. Druga faza podrazumijeva testiranje u nautičkom stimulatoru i treća faza se odnosi na instaliranje na brodu i testiranje u suradnji s pomorskim peljarima, rekao je Mihovilović koji predviđa bruto zaradu od 100 milijuna dolara za osam do deset godina.

Iako su troškovi projekta veliki, ne odustaje od njegove realizacije i patentiranja. Konkurencije nema, a tržište vapi za ovakvim uređajem. Premda u Hrvatskoj nije uobičajeno mijenjati posao nakon 30 godina rada, ovom kapetanu to nije predstavljalo prepreku. Svoje je snove i ambicije odlučio predočiti u realnost unatoč tome što je okolina u početku bila skeptična.

Naime, Mihovilović je član startup communityja Digitalna Dalmacija i prošao je startIT akademiju koju organizira ICT županija.

Za startIT@PICS Akademiju sam saznao u novinama. Kako plovim na kruzerima, ostao sam na „suhom“ neko vrijeme zbog aktualne situacije. Imao sam dosta vremena kući i vidio sam da se otvara startIT pa sam se odlučio prijaviti i vidjeti kako će to ispasti. StartIT mi je stvarno pomogla u mojim prvim koracima, puno toga sam naučio i već sam je preporučio brojnim mladim ljudima koji imaju slične ambicije.Ne treba puno hrabrosti za krenuti na startIT@PICS Akademiju. To je izvrsna prilika jer se i povežeš s brojnim istomišljenicima, prisjetio se Mihovilović.

Upravo je kroz Digitalnu Dalmaciju uspio okupiti tim koji sad radi na njegovom projektu i zahvaljujući kojoj je uređaj i osmišljen. 

Ekipu sam upoznao upravo na startIT-u i eventima koje organizira ICT županija. Najlakše je tako pronaći nekoga kada vidiš njegovu želju i interes za uključivanje u posao. Antu Đonlića, Nikolu Tandaru i Tomislava Sesera upoznao sam tu, a sada zajedno radimo na projektu s Mislavom Biondićem koji u Zagrebu ima svoju marketinšku agenciju, ističe Mihovilović, ujedno i dobitnik nagrade od 50 000 kuna na GrowIT natječaju, koja mu je uvelike pomogla da razvije svoj projekt.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti