Kinesko ratno zrakoplovstvo otkrilo da skriva nešto posebno ispod platna, bombarder o kojem se već dugo nagađa

Kinesko ratno zrakoplovstvo ima novu kampanju za novačenje mladih pilota, koju promiče kineska nacionalna televizija, no u videu te kampanje, prikazuje se i jedan kineski zrakoplov o kojem se već dugo nagađa - H-20 bombarder koji pripada generaciji skrovitih (strealth) ratnih zrakoplova.

Branimir Vorša | 07.01.2021. / 11:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Navedeni video kampanje novačenja nosi naslov "Snovi o mladosti", a u njemu nije prikazan stvaran H-20 skroviti bombarder, već njegova računalna verzija i to na samom kraju videa i tek kao "navlakuša" jer je zrakoplov prekriven platnom. Na YouTubeu je objavljen 5. siječnja.

Iako je riječ o kampanji novačenja, stručnjacima sa Zapada zvijezdu videa predstavlja upravo H-20, koji neodoljivo dizajnom podsjeća na američke bombardere B-2 Spirit i budući B-21 Raider.

Postoje izvješća o tome da Xi'an Aircraft Industrial Corporation (XAC), koji je dio kineskog AVIC-a, zaduženog za razvoj velikih zrakoplova, usporio razvoj H-20 skrovitog bombardera kako bi se povećala proizvodnja Y-20 skrovitog borbenog zrakoplova.

U videu se H-20 pod platnom frontalno i bočno kroz odraz vizira s pilotske kacige, tako da se ne može previše toga zaključiti o samom zrakoplovu i njegovom dizajnu, osim velike sličnosti s američkim bombarderima iz kojih su Kinezi dosta toga "posudili".

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti