Kinezi reagirali: Nismo testirali hipersonični projektil već svemirsku letjelicu

Ministarstvo je priopćilo da je testiranje obavljeno u srpnju, a ne u kolovozu kako je prenio Financial Times.

Hina | 18.10.2021. / 15:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kina je u srpnju testirala svemirsku letjelicu, a ne hipersoničnu nuklearnu raketu kako je objavio The Financial Times, priopćilo je kinesko ministarstvo u ponedjeljak.

Citirajući petero ljudi upoznato s temom, Financial Times je u subotu objavio da je Kina testirala hipersoničnu raketu s nuklearnim sposobnostima ​​koja je letjela svemirom, kružila oko svijeta prije nego što je sletjela prema svom cilju koji je promašila za oko 32 kilometra. List navodi kako je taj podvig "iznenadio američku obavještajnu službu".

Kineski krstareći projektil (Foto: AFP) - 15 Testiranje kineske hipersonične rakete šokiralo američku vojsku: "Nemamo pojma kako su to napravili"

To nije bila raketa, već svemirska letjelica, rekao je glasnogovornik ministarstva Zhao Lijian na redovnom brifingu za novinare u Pekingu, dodajući da je to bio "rutinski test" u svrhu ispitivanja tehnologije ponovne upotrebe letjelice.

Ministarstvo je priopćilo da je testiranje obavljeno u srpnju, a ne u kolovozu kako je prenio Financial Times.

Sjedinjene Države pomno prate kineski program vojne modernizacije kako bi procijenile moguće rizike koje predstavlja njihov sve asertivniji strateški konkurent.

Smatralo se to dokazom da je kineska vojska daleko naprednija u svom programu hipersoničnog naoružanja nego što su američki obavještajci ranije pretpostavljali.

Slika nije dostupna Desetljećima ispred Zapada? Kina se hvali izgradnjom najnaprednijeg hipersoničnog vjetrotunela na svijetu

Slika nije dostupna Sjeverna Koreja tvrdi: Posljednji raketni test bio je uspješno lansirana hipersonična raketa

Hipersonično oružje posebno je teško presresti jer može doseći pet puta veću brzinu zvuka. Trenutno i SAD i Rusija rade na hipersoničnim projektilima. Sjeverna Koreja također je priopćila da je u rujnu testirala hipersoničnu raketu.

Američki kongresnik Mike Gallagher izvješće smatra pozivom na uzbunu i upozorava da bi SAD u protivnom mogao u roku od deset godina izgubiti novi hladni rat s komunističkom Kinom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti