Sjevetrna Koreja je dosad ove godine u testiranjima ispalila šest raketa, od kojih tri rakete samo u rujnu, a posljednju u utorak. Taj posljednji, treći test u rujnu, uključivao je raketu kratkog dometa, prema podacima koje je objavila južnokorejska vojska.

No sjevernokorejski državni medij KCNA izvijestio je u srijedu po lokalnom vremenu da je zapravo posljednji test bio lansiranje hipersoničnog projektila.

Sjevernokorejska vojna parada - 5 Sjeverna Koreja na vojnoj paradi pokazala "najmoćnije oružje na svijetu", Kim Jong Un SAD nazvao glavnim neprijateljem

Hipersonične rakete su jedno od ključnih područja natjecanja u moći između SAD-a, Kine i Rusije. No, ostaje nejasno je li raketa za koju Sjeverna Koreja tvrdi da je hipersonična doista i hipersonična, na način na koji taj termin koriste spomenute supersile.

KCNA je izvijestila da je naziv testirane rakete Hwasong-8 te da je ispaljena iz gradića Toyang-ri na sjeveru zemlje.

Tijekom testiranja rakete, koje je usmjereno prema povećanju neovisne moći ultramoderne znanosti i tehnologije zemlje te povećanju sposobnosti nacije u samoobrani u svakom pogledu, znanstvenici su potvrdili ključnu navigacijsku kontrolu te atribute stabilnosti, kao i navodeću upravljivost te karakteristike kliznog leta odvojene hipersonične bojne glave, izvjestila je KCNA.

Hipersonična oružja lete brzinama najmanje pet puta bržim od brzine zvuka, no upravo je njihova upravljivost i nepredvidiv put leta ono što ih čini posebno opasnima i teškima za presretanje tradicionalnim protuzračnim sustavima.

Sjevernokorejska krstareća raketa Sjevernokorejska uspješno testirala "stratešku" krstareću raketu: "To je uobičajeni eufemizam za nuklearno sposobne sustave"

Još u siječnju ove godine SJeverna Koreja je obznanila da joj je cilj bio razvoj hipersoničnih bojnih glava u kratkom vremenu te da su dotad već proveli za to potrebna istraživanja.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju