Sjeverna Koreja tvrdi: Posljednji raketni test bio je uspješno lansirana hipersonična raketa

Sjeverna Koreja objavila je nove informacije oko svojeg posljednjeg raketnog testiranja, a državni mediji objavili su da je tad zapravo testirana hipersonična raketa.

Branimir Vorša | 30.09.2021. / 09:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjevetrna Koreja je dosad ove godine u testiranjima ispalila šest raketa, od kojih tri rakete samo u rujnu, a posljednju u utorak. Taj posljednji, treći test u rujnu, uključivao je raketu kratkog dometa, prema podacima koje je objavila južnokorejska vojska.

No sjevernokorejski državni medij KCNA izvijestio je u srijedu po lokalnom vremenu da je zapravo posljednji test bio lansiranje hipersoničnog projektila.

Slika nije dostupna Sjeverna Koreja na vojnoj paradi pokazala "najmoćnije oružje na svijetu", Kim Jong Un SAD nazvao glavnim neprijateljem

Hipersonične rakete su jedno od ključnih područja natjecanja u moći između SAD-a, Kine i Rusije. No, ostaje nejasno je li raketa za koju Sjeverna Koreja tvrdi da je hipersonična doista i hipersonična, na način na koji taj termin koriste spomenute supersile.

KCNA je izvijestila da je naziv testirane rakete Hwasong-8 te da je ispaljena iz gradića Toyang-ri na sjeveru zemlje.

Tijekom testiranja rakete, koje je usmjereno prema povećanju neovisne moći ultramoderne znanosti i tehnologije zemlje te povećanju sposobnosti nacije u samoobrani u svakom pogledu, znanstvenici su potvrdili ključnu navigacijsku kontrolu te atribute stabilnosti, kao i navodeću upravljivost te karakteristike kliznog leta odvojene hipersonične bojne glave, izvjestila je KCNA.

Hipersonična oružja lete brzinama najmanje pet puta bržim od brzine zvuka, no upravo je njihova upravljivost i nepredvidiv put leta ono što ih čini posebno opasnima i teškima za presretanje tradicionalnim protuzračnim sustavima.

Slika nije dostupna Sjevernokorejska uspješno testirala "stratešku" krstareću raketu: "To je uobičajeni eufemizam za nuklearno sposobne sustave"

Još u siječnju ove godine SJeverna Koreja je obznanila da joj je cilj bio razvoj hipersoničnih bojnih glava u kratkom vremenu te da su dotad već proveli za to potrebna istraživanja.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti