Testiranje kineske hipersonične rakete šokiralo američku vojsku: "Nemamo pojma kako su to napravili"

Kina je pokazala naprednu sposobnost u svemirskoj tehnologiji tako što je u kolovozu testirala hipersoničnu raketu sposobnu nositi nuklearnu bojnu glavu.

Branimir Vorša | 18.10.2021. / 12:20

Kineski krstareći projektil (Foto: AFP) - 15 (Foto: Afp)

Supersonična raketa koju je u kolovozu testirala kineska vojska obišla je planet u niskoj orbiti prije negoli se ogromnom brzinom sjurila prema svojem cilju, piše Financial Times (FT), citirajući pet izvora upoznatih s navedenim testiranjem.

Iako je raketa promašila cilj za više od 35 kilometara, testiranje je pokazalo kinesku naprednu svemirsku tehnologiju te posve iznenadilo američke obavještajne službe, istaknuli su navedeni neimenovani izvori za FT.

Slika nije dostupna Američki dužnosnik uvjeren: Kina je na putu prema globalnoj dominaciji u ključnim tehnologijama

To je testiranje pokazalo kako je Kina napravila "zapanjujući napredak" u hipersoničnom naoružanju te da je daleko više napredovala u tom smislu nego što su američki dužnosnici toga bili svjesni, navela su dva izvora za FT.

Nemamo pojma kako su to napravili, rekao je treći izvor američkom listu.

General Glen VanHerk, šef zapovjedništva Sjevernoameričkog zapovjedništva za zračnu obranu (North American Aerospace Defense Command, odnosno skraćeno NORAD) poručio je da bi test iz kolovoza i napredna sposobnost kineskog hipersoničnog naoružanja mogli predstavljati značajan izazov za NORAD kad je riječ o upozorenjima od prijetnji i procjenama izgleda za napad u tijeku.

Slika nije dostupna Kinezi imaju novi plan: Žele izgraditi megastanicu u orbiti i tamo trajno nastaniti ljude

Navedeni izvori rekli su za FT i da, teoretski gledano, kineska supersonična raketa može preletjeti i preko Južnog pola, što je dodatni razlog za brigu američkoj vojsci, čiji je strateški obrambeni fokus uglavnom usmjeren prema rutama napada i prijetnji koji stižu preko Sjevernog pola.

Kina hipersoničnu tehnologiju agresivno razvija jer je vidi kao ključnu za obranu od razvoja američkog vojnog naoružanja. Tu je i vječito pitanje Tajvana te napetosti između SAD-a i Kine oko povećane vojne prisutnosti Kine u moru blizu te zemlje, koju Kinezi i dalje smatraju dijelom svojeg teritorija.

U međuvremenu su reagirali iz Kine i opovrgnuli sve navode, uz riječi kako nije bilo govora o raketi već o svemirskoj letjelici. 

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti