Kinezi šire mogućnosti svog J-20 stealth borbenog zrakoplova: Žele u njega staviti lasere i umjetnu inteligenciju

Kineski vojni stručnjaci predviđaju modernizaciju kineskog stealth borbenog zrakoplova J-20, koja bi Zapad mogla dodatno zabrinuti.

Branimir Vorša | 24.01.2022. / 11:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineski stealth borbeni zrakoplov J-20 mogao bi u budućnosti biti opremljen oružjem usmjerene energije, a isto tako bi mogle biti proizvedene varijante za rano upozorenje, bespilotne letove i kontrolu bespilotnih letjelica, predviđaju kineski vojni stručnjaci.

Vjerujem da naši industrijski odjeli mogu neke od naših ideja pretvoriti u stvarnost, uključujući one iz trenutnog trenda glavne borbene opreme zrakoplovstva, rekao je Wang Mingliang, kineski vojni stručnjak, gostujući u emisiji kineske državne televizije CCTV.

J-20 bi mogao biti opremljen oružjem usmjerene energije ili bi mogao biti opremljen snažnijim radarima i sustavima za upravljanje vatrom te postati mali zrakoplov za rano upozorenje, predvidio je Wang.

Slika nije dostupna Izraelci razvili dron koji može nositi strojnice i snajperske puške te pružiti najbolju potporu vojnicima na tlu

Također je moguće da bi J-20 mogao postati sposoban za let bez posade, rekao je Wang, napominjući da bi J-20 također mogao provoditi koordiniranu operaciju s dronovima vodeći ih ili zapovijedajući rojem dronova u borbi.

J-20 trenutno pogone motori kineske proizvodnje, ali Wang očekuje da će u budućnosti dobiti još snažnije motore, isto tako domaće proizvodnje. To će omogućiti J-20 veću nosivost i izvršavanje više vrsta misija.

Početkom 2020. godine, CCTV je izvijestila da Kina razvija laser koji se može montirati na borbeni zrakoplov. Kineske obrambene tvrtke također su javno prikazale laserske obrambene sustave, poput LW-30, koji koristi laser visoke energije i usmjerene emisije za presretanje zračnih ciljeva.

Laseri su izvrstan alat za presretanje iz zraka, jer nema vremenskog kašnjenja u djelovanju prema cilju, ali zahtijevaju veliku količinu energije da bi bili učinkoviti i to je problem koji se mora riješiti da bi se mogao montirati na zrakoplov, tvrde analitičari.

Slika nije dostupna Amerikanci opalili nove sankcije Kinezima i tvrde: Kina želi razviti oružje za kontrolu uma kako bi paralizirali neprijatelje

Svjetski mediji isto tako su izvijestili u studenom 2021. da je prvi put poletjela i dvosjed varijanta borbenog zrakoplova J-20.

Dodatni pilot na borbenom zrakoplovu s dva sjedala mogao bi se upotrijebiti u složenijim borbenim situacijama, poput kontrole pratećih dronova, slično američkom Loyal Wingman programu, rekao je Wang Ya'nan, glavni urednik časopisa Aerospace Knowledge sa sjedištem u Pekingu, u ranijem intervjuu za Global Times.

Wang Ya'nan je predvidio da bi se borbeni podaci kopilota mogli prikupiti, analizirati i koristiti za obuku umjetne inteligencije, koja bi ga na kraju mogla i zamijeniti.

Kina poduzima konkretne korake kako bi sve te koncepte pretvorila u stvarnost, rekao je pak anonimni vojni stručnjak za Global Times.

Kineski krstareći projektil (Foto: AFP) - 15 Novi detalj testiranja kineskog hipersoničnog oružja u srpnju gotovo izazvao paniku u Pentagonu

Osim nadogradnje J-20, očekuje se da će ih u budućnosti zamijeniti još bolji ratni zrakoplovi iduće generacije, poručuju kineski vojni analitičari.

Izvor: Global Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti