Amerikanci opalili nove sankcije Kinezima i tvrde: Kina želi razviti oružje za kontrolu uma kako bi paralizirali neprijatelje

Kina razvija oružja za kontrolu mozga koja se mogu koristiti za paraliziranje i kontrolu neprijatelja, umjesto ubijanja, tvrde Amerikanci.

Branimir Vorša | 30.12.2021. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SAD su uvele sankcije kineskoj Akademiju vojnih medicinskih znanosti te još 11 s njima povezanih instituta zbog korištenja biotehnologije za pružanje podrške vojsci, uključujući i oružja za kontrolu uma.

Američko ministarstvo trgovine, koje je navedene institucije stavilo na crnu listu, nije dalo dodatne detalje oko navedenog oružja, no posve drugi, vojni dokumenti iz 2019. godine daju uvid u to što Peking zapravo pokušava postići.

Slika nije dostupna Američka vlada uvela nove sankcije protiv DJI-a, no one naočigled nemaju nikakvog smisla

Umjesto uništavanja tijela, Kina bi se trebala fokusirati na paraliziranje i kontrolu protivnika napadajući njegovu volju za borbom, stoji u tim dokumentima.

Američke sankcije uvedene su proteklog tjedna, a do njih je došao Washington TImes, koji ih je i objavio. Sve navedene institucije tako se odsad nalaze na takozvanoj listi "entiteta", što znači da američke tvrtke ne mogu s njima poslovati bez posebne dozvole.

Sankcije su uvedene nakon upozorenja iz drugih američkih ministarstava da Kina zapravo pokušava doći do američke tehnologije u ključnim sektorima, uključujući i biotehnološki sektor.

Kineski krstareći projektil (Foto: AFP) - 15 Novi detalj testiranja kineskog hipersoničnog oružja u srpnju gotovo izazvao paniku u Pentagonu

Slika nije dostupna Američki dužnosnik uvjeren: Kina je na putu prema globalnoj dominaciji u ključnim tehnologijama

Jedan je američki dužnosnik za Financial Times rekao kako tehnologija koju Kina pokušava razviti, uključuje genetski inženjering, povećanje ljudskih sposobnosti te moždano-računalna sučelja.

Ministrica trgovine Gina Raimondo smatra da bi Kina sva ta oružja koristila za kontrolu vlastitih građana, uključujući i manjinske Ujgure.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti