Novi detalj testiranja kineskog hipersoničnog oružja u srpnju gotovo izazvao paniku u Pentagonu

Kina ne prestaje šokirati Zapad razvojem hipersoničnog oružja. problem je u tome što zapadni vojni stručnjaci ne samo da ga više ne mogu pratiti, već sad niti ne znaju kako su Kinezi došli do te razine tehnološkog razvoja.

Branimir Vorša | 23.11.2021. / 13:52

Kineski krstareći projektil (Foto: AFP) - 15 (Foto: Afp)

Kinesko testiranje hipersoničnog oružja koje može obići čitavu Zemlju i koje je provedeno u srpnju ove godine, sadržavalo je jedan bitan detalj koji je tek sad otkriven i koji je dodatno uzbunio Amerikance. Naime, to je hipersonično oružje usred ultrabrzog leta lansiralo odvojenu raketu, prenose ugledni američki listovi Financial Times i The Wall Street Journal.

Navedeno je testiranje pokazalo da je razvoj kineskog strateškog naoružanja sposobnog nositi i nuklearne bojne glave, još naprednije nego što se to dosad mislilo. Otkriće ovog novog detalja iz tog testiranja, dodatno je iznenadilo dužnosnike Pentagona.

Kineski krstareći projektil (Foto: AFP) - 15 Testiranje kineske hipersonične rakete šokiralo američku vojsku: "Nemamo pojma kako su to napravili"

Niti SAD niti Rusija nisu pokazale da imaju sustave koji pružaju istu mogućnost kao i to najnovije kinesko hipersonično oružje, odnosno hipersoničan projektil koji pri brzini pet puta većoj od brzine zvuka može lansirati odvojenu raketu koju nosi u sebi.

Financial Times piše da američki vojni stručnjaci pokušavaju dokučiti kako je Kina ovladala tom tehnologijom, koja ih stavlja u poziciju prednosti pred konkurencijom u utrci razvoja hipersoničnog naoružanja.

Već je i samo testiranje koje je provedeno 27. srpnja zapanjilo zapadne dužnosnike, a dodatni detalji samo su pojačali tu iznenađenost.

Hipersonični projektil koji je Kina testirala promašio je cilj za 32 kilometra, no za generala Johna Hytena, koji je takozvani broj 2. u Pentagonu, to je bilo dovoljno blizu za inicijalni test.

Ono što je dodatno iznenadilo sve zapadne vojne stručnjake jest da je projektil, koji je s juga letio prema kineskom kopnu brzinom od 6175 km/h, ispalio odvojenu raketu, koja je odletjela svojim putem, prije nego li je bezazleno pala u Južno kinesko more.

Slika nije dostupna Kinezi reagirali: Nismo testirali hipersonični projektil već svemirsku letjelicu

Potencijalna uloga te odvojene ispaljene rakete usred leta ostaje nejasna, jer se može koristiti za odvojeni napad ili kao mamac za neprijateljsku protuzračnu obranu.

Bez obzira na sve navedeno, to je samo dokaz brzine kojom Kina postaje sve veći strateški izazov za američku vojsku.

Pentagon tvrdi da je Kina također ubrzala i proizvodnju nuklearnih bojnih glava, koje mogu nositi i hipersonične rakete, kao i konvencionalne podmornice te kopnene balističke rakete.

Hyten je za CBS proteklog tjedna rekao da su testiranja u posljednjem tjednu srpnja i ono tri tjedna kasnije, događaji koji bi trebali podići uzbunu u SAD-u.

Izvor: South China Morning Post

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti