Kome trebaju avioni za let? Austrijanac napravio apsolutnu revoluciju i ostvario nemoguće u letu wingsuit odijelom

Malo tko se neće složiti s tim da je skakanje i letenje u takozvanim wingsuit odijelima jedan od najekstremnijih sportova i adrenalinski vrhunac. E, pa više nije, odsad wingsuit letači doista mogu i letjeti. Evo kako i zašto.

Branimir Vorša | 10.11.2020. / 10:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jednom kad se wingsuit skakači otisnu s visine prema tlu, njihov je smjer kretanja isključivo prema dolje. Tako je bilo barem dosad, no austrijski wingsuit letač Peter Salzmann s tim istim odijelom uspio je doista i poletjeti.

Salzmann je u nastojanju da taj ekstremni sport digne na posve novu razinu zamislio kao idući korak mogućnost slobodnog leta u svim smjerovima pa je uz pomoć BMW-a osmislio i napravio dodatak za odijelo koji omogućuje skakaču da se vine u visine.

Zajedno s ljudima iz BMW-a i BMW-ove agencije Designworks, Salzman je dizajnirao i napravio impeler (rotor koji se koristi za povećanje pritiska) na električni pogon koji mu je omogućio da u zraku ostane duže od bilo kojeg wingsuit skakača dosad.

S obzirom na to da je pogon impelera električan, to omogućuje da se taj dvomotorni sustav pričvrsti vrlo blizu tijela letača, točnije na trbuh. Isto tako, električni impeler nije toliko bučan ili prljav kao što bi to bio klasični sustav na fosilna goriva.

Za razvoj dvostrukih impelera promjera 12,5 centimetara, a koji se nalaze u kućištu od karbonskih vlakana i aluminija, bile su potrebne tri godine. Svaki od impelera vrti se na 25.000 okretaja u minuti i ima snagu od 15 kilovata. Pogoni ih litijska baterija napona 50 volti, a čitav pogonski sustav težak je oko 12 kilograma.

Različite verzije prototipa testirane su u zračnom tunelu, a tamo je otkriveno da i samo odijelo mora imati dodatne zračne usisnike kako bi opskrbilo impeler s dovoljno zraka.

Za svoj inauguracijski let Salzmann je prvotno odabrao tri velika nebodera u Južnoj Koreji, koja je mislio preletjeti u manevru naglog uzgona, no dogodila se pandemija koronavirusa, pa su ti planovi propali.

Ipak, u rodnoj je Austriji pronašao prirodnu zamjenu za ta tri nebodera u planinskom lancu koji se zove Tri brata.

Kako je izgledao njegov let preko Tri brata, pogledajte u videu. Vjerujemo da je ovo tek prvi korak prema novoj razini vratolomija kojima će wingsuit letači ubuduće držati ostatak svijeta na rubu živaca i stolica.

 

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti