Mercedes predstavlja "svemirski" multimedijski sustav: Gigantska površina, osmojezgreni procesor, 24GB RAM-a, umjetna inteligencija...

Mercedesov najnoviji multimedijalni sustav danas bi trebao biti predstavljen u njihovom EQS električnom sedanu. Riječ je o sustavu kakav dosad još nije viđen.

Branimir Vorša | 07.01.2021. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako veličina zaslona multimedijalnog sustava u automobilskoj industriji predstavlja mjerilo tehnološkog napretka, onda će nadolazeži 2022 Mercedes EQS biti jedan od najfuturističnijih automobila dosad napravljenih.

Riječ je o MBUX Hypercreen infotaiment sustavu kojeg Mercedes predstavlja 7. siječnja i uoči tehnološkog sajma CES 2021.

Sveelektrični Mercedesov EQS trebao bi se naći u prodaji u prvoj polovici tekuće godine, a jedna od njegovih najvećih značajki bit će upravo navedeni MBUX Hyperscreen, koji predstavlja trenutno najveće tehnološko dostignuće u multimedijalnim mrežama za automobile.

MBUX Hyperscreen zapravo čini viže integriranih zaslona postalvjenih na jedinstvenu staklenu plohu i proteže se s jedne strane čitave upravljačke površine na drugu i bit će jedan od najistaknutijih elemenata interijera tog Mercedesovog automobila.

Dužina tog zaslona iznosi nevjerojatnih 142 centimetra, a njegova površina iznosi 2432 kvadratna centimetra, s kojm se vozač i suvozač mogu zabavljati tijekom vožnje ili s kojeg mogu iščitavati sve potrebne informacije o stanju vozila, navigaciji i slično.

Za središnje i putničke zaslone korišteni su napredni OLED paneli, koje odlikuju žive boje i istinska reprodukcija crne boje. Zaslon podržava čak sedam profila pa čak i poveća obitelj može konfigurirati postavke prema individualnim željama.

Sustav prikazuje dekorativnu digitalnu pozadinu kad na suvozačkom mjestu nitko ne sjedi, kako bi se povećao ugođaj.

S obje strane krajeva ogromnog panela nalaze se dva otvora za ventilaciju, ali koji su elegantno ukomponirani u čitav dizajn tog zaslona.

Isto tako, kako bi se spriječilo uvijenje zaslona, on je blago zakrivljen te premazan aluminijsko-silikatnim premazom za sprječavanje sjajnih odraza i protiv ogrebotina.

Sustav pogoni osmojezgreni procesor uz nevjerojatnih 24GB radne memorije. S takvim značajkama, odaziv Hyperscreena bi trebao biti trenutan, a ispod panela je postavljeno 12 pokretača koji omogućuju povrat infomracije bilo gdje da dotaknete taj gigantski zaslon.

Osim što je dizajniran da bude hardverski brz, HBUX Hyperscreen je dizajniran i da bude izrazito intuitivan za korištenje. U njemu se nalazi i umjetna inteligencija tako da sustav može naučiti vaše navike i proaktivno reagirati na njih.

Primjerice, ako svakodnevno zovete nekog specifičnog iz auta, onda će vas sustav nakon nekog vremena korištenja upozoriti da biste možda trebali nazvati tu osobu opet. Isto tako, ako često koristite značajku varijabilnog ovjesa, sustav vas može upozoriti da bi bilo dobro da ga podesite ako recimo s regularne ceste prelazite na makadam. To su samo neke od mogućnosti sustava.

Mercedes s ovom tehnologijom želi želi očito postaviti neke nove standarde i izdići se daleko iznad konkurencije.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti