Milijuni nestali u nekoliko sekundi: Tražio brzu zaradu na internetu, a ostao bez životne ušteđevine

Ako vam se neka ponuda na internetu čini predobra da bi bila istinita, najčešće je riječ o prevari, što je na težak način saznao jedan naivni Britanac koji je ostao bez 10 bitcoina.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.03.2021. / 14:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako vam netko putem interneta kaže da mu uplatite novac, a on će vam nakon toga na vaš račun uplatiti dvostruki iznos, što je prva stvar na koju biste pomislili? Jedini ispravan odgovor u tom slučaju je - prijevara. No zbog naivnosti i želje za brzom zaradom, kao i lukavosti prevaranata, mnogi su se ponadali da im netko zaista želi pokloniti jako puno novaca. Ta nada obično traje jako kratko, nakon čega slijedi otrežnjenje i euforiju zbog zarade, mijenja osjećam srama, tuge i očaja zbog gubitka novaca.

Oni oprezniji pri tome ulažu manje cifre, no povremeno se uvijek pronađe netko toliko naivan da je spreman uložiti veće iznose u želji da se preko noći obogati. Jedan takav naivac svoju je priču podijelio s novinarima BBC-a, a njegova nepromišljenost stajala ga je čak 10 bitcoina. O kakvom se iznosu radi dovoljno govori podatak da je nedavno vrijednost jednog bitcoina dosegla 60 tisuća dolara.

Slika nije dostupna Mladić otkrio taktiku: Ovo je jedan od najlakših načina prijevare i krađe novca preko interneta

Prevara na koju je nasjeo nije nova i prevaranti ih uspješno izvršavaju godinama, a sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako se povećanje takvih prijevara može povezati s porastom vrijednosti bitcoina, jer s rastom vrijednosti, raste i interes korisnika za tom (prilično nestabilnom) kriptovalutom. Bande prevaranata, kako ih nazivaju na BBC-u, najčešće ciljaju pratitelje poznatih osoba koje često tvitaju, poput Elona Muska. Oni prvo na Twitteru naprave lažne profile Muska (ili nekog drugog poznatog tviteraša) za koji se na prvi pogled može činiti da je zaista riječ o pravom Musku, no oni pažljiviji ipak će primijetiti razlike u tim profilima.

Nakon toga, ispod objave pravog Elona Muska, prevaranti s lažnim profilom napišu komentar u kojem najave darivanje bitcoina i ubace link na koji je potrebno kliknuti da bi se dobio taj novac. Kako to napišu ispod Muskova tvita, oni neoprezni mogu stječi dojam da je to komentar od pravog Muska koji dijeli novac. Link iz komentara odvede na stranicu putem koje korisnici mogu poslati svoje bitcoine, nakon čega će u svoj novčanik primiti dvostruko veći iznos te kriptovalute. Na stranici se nalazi i brojač koji pokazuje da promocija brzo završava, što je još jedan način na koji prevaranti pokušavaju nagovoriti one neodlučne da što prije i bez previše razmišljanja uplate novac.

Što se nakon toga događa, možete pretpostaviti. Nestrpljivi “investitori” konstantno pregledavaju svoje bitcoin novčanike u iščekivanju novaca, no kada vrijeme prođe, a novac ne stigne, sve im postane jasno. Muškarac s kojim su pričali novinari BBC-a i koji je nasjeo na takvu prijevaru nakon Muskova tvita, prevarante je počastio s 10 bitcoina čija je vrijednost u to vrijeme iznosila više od 400 tisuća funti. Ako ćemo taj iznos pretvoriti u kune, zbog neopreza i želje za lakom lovom, ostao je bez više od 3,6 milijuna kuna.

Prijevara na internetu Policija upozorava: Dvojac je nudio brze kredite na društvenim mrežama, a ako su i vas prevarili, javite nam se!

U nekoliko sekundi nestali su svi veliki obiteljski planovi, putovanja, kao i sav novac koji je pripremao za ranije umirovljenje, požalio se novinarima.

Ono na što treba upozoriti jest da su takve prevare u velikom porastu u posljednje vrijeme te stručnjaci za sigurnost naglašavaju kako su tijekom prošle godine prevaranti uspjeli naivne korisnike olakšati za 16 milijuna dolara, dok je za prva tri mjeseca ove godine ta cifra dosegla već 18 milijuna dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti