Moderna ima cjepivo koje je još bolje od Pfizerova: Treća faza testiranja pokazala da je gotovo 95 posto djelotvorno

Američka farmaceutska kompanija Moderna otkrila je rezultate treće faze kliničkog testiranja svojeg cjepiva protiv COVID-19, a ti rezultati još su impresivniji od onih Pfizerova cjepiva.

Branimir Vorša | 16.11.2020. / 13:11

Moderna je objavila rezultate testiranja svojega cjepiva protiv novog koronavirusa, koji kažu da ono ima učinkovitost od 94,5 posto. Rezultati su dobiveni testiranjem 95 COVID pozitivnih pacijenata.

Naredni korak koji planiraju iz te američke farmaceutske kompanije, jest prijaviti cjepivo američkom regulatornom tijelu FDA kako bi ga se po hitnom postupku odobrilo u narednim tjednima.

U rezultatima njihovog ranog testiranja (u studiji sudjeluje ukupno 30.000 ljudi), od 95 pacijenata, njih 90 je primilo placebo cjepivo, dok je preostalih petero primilo pravo cjepivo protiv COVID-19.

Rezultati koje je objavila Moderna dodatno ohrabruju, obzirom da je ranije ovog mjeseca i Pfizer objavio prve rezultate kliničkog testiranja svojeg cjepiva, koji su pokazali izrazito visokih 90 posto učinkovitosti.

Očekuje se da cjepivo koje razvija moderna neće biti dostupno izvan SAD-a do iduće godine, a iz te tvrtke naglašavaju da mogu imati 20 milijuna doza cjepiva spremnih do isteka tekuće godine. isto tako se nadaju da bi u 2021. godini mogli proizvesti dodatnih 500 milijuna do milijarde doza za domaće i strano tržište.

Modernino cjepivo bazira se na sličnoj mRNK tehnologiji kao i ono Pfizer/BioNTecha i očekuje se da će ga FDA ocijeniti nakon finalne analize 151 COVID-19 pacijenta među sudionicima kliničkih testiranja, koje će se pratiti više od dva mjeseca.

Ako rezultati ostanu jednako impresivni, Modernino cjepivo moglo bi potencijalno dobiti veću prednost pred Pfizerovim.

Pfizerovo cjepivo za skladištenje treba posebne uvjete, odnosno mora se držati na temperaturama između -70 i -80 stupnjeva, prije primjene na pacijentu, no iz Moderne kažu da su dodatno stabilizirali svoje cjepivo i da ga se može držati na temperaturama između dva i osam stupnjeva punih 30 dana. Rok valjanosti produžuje se na punih šest mjeseci ako se cjepivo skladišti na -20 stupnjeva.

No, Modernino cjepivo skuplje je od drugih kandidata pa tako i Pfizerovog.

Modernino cjepivo radi tako da se u tijelo pacijenta ubrizgava mRNK, kojeg stanice tijela onda koriste za borbu protiv šiljastog proteina SARS-COV-2 virusa, pomoću kojeg on ulazi u stanicu.

Stručnjaci pozdravljaju i uspjeh Moderninog cjepiva protiv COVID-19.

To su jako dobre vijest, vidjeti još jedno cjepivo koje ima sličnu učinkovitost kao i Pfizerovo, kaže Trudie Lang, profesorica sa sveučilišta Oxford.

Ovo priopćenje pridonosi općem osjećaju optimizma oko cjepiva protiv COVID-19. Ono što još uvijek ne znamo jest koliko će dugo trajati imunitet. Za to ćemo morati pričekati, kaže pak Peter Openshaw, profesor sa sveučilišta Imperijal u Londonu.

Izvor: Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti