Na jugu Francuske otkriveno 12 slučajeva zaraze posve novom varijantom koronavirusa, koja ima čak 46 mutacija

Na jugu Francuske pojavila se nova varijanta novog koronavirusa, koja ima još više mutacija od omikron-varijante. Dosad je zabilježeno 12 slučajeva zaraze tom varijantom.

Branimir Vorša | 04.01.2022. / 09:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2 otkrivena je na jugu Francuske kod pacijenta koji se vratio iz Kameruna, no znanstvenici tvrde da je još uvijek prerano za ocjenu mogućnosti te nove varijante virusa zbog kojeg već dvije godine živimo u uvjetima pandemije.

Nova varijanta, koja je označena kao B.1.640.2, povezana je s varijantom B.1.640, koju je WHO u studenom klasificirao kao varijantu pod prismotrom. Dosad je otkriveno 12 slučajeva na istom geografskom području na jugu Francuske.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Za jednu od mutacija u omikronu možda je odgovoran virus prehlade, a to bi moglo izazvati probleme

Slika nije dostupna U špiljama Laosa pronađeni šišmiši s koronavirusima kojima nedostaju tek manje mutacije da postanu novi koronavirus

Prvi poznati pacijent bio je cijepljena odrasla osoba koja se u francusko selo pored Marseillesa vratila s puta u Kamerun u studenom mjesecu prošle godine, nakon čega je dobila blaže simptome. Dan kasnije toj osobi dijagnosticiran je COVID-19.

Analiza genoma pokazala je da ta varijanta virusa ima čak 46 mutacija, ističu francuski znanstvenici s IHU-a (Méditerranée Infection University Hospital Institute) i čija se studija o novoj varijanti nalazi na repozitoriju medRxiv, gdje čeka znanstvene recenzije.

Prerano je nagađati o virološkim, epidemiološkim ili kliničkim značajkama te varijante na temelju ovih 12 slučajeva, ističu znanstvenici u navedenoj studiji.

Opservacije još jednom pokazuju nepredvidivost pojavnosti novih varijanti virusa SARS-CoV-2 te naglašavaju težinu kontrole "uvoza varijanti" i naknadnog širenja, dodaju francuski znanstvenici u studiji.

Britanski virolog dr. Tom Peacock s Imperial Collegea u Londonu u objavi na Twitteru sugerirao je da je ta nova varijanta zapravo nastala prije omikron-varijante. Isto tako je poručio da se oko te varijante trenutno ne moramo toliko brinuti.

Znanstvenici diljem svijeta su već dugo vremena u stanju visoke pripravnosti na pojavu novih mutacija novog koronavirusa jer one mogu stvoriti varijante koje su još zaraznije i otporne na cjepiva.

Pojava omikron-varijante, koja je od studenog mjeseca 2021. godine proglašena zabrinjavajućom varijantom od strane WHO-a, izazvala je zatvaranje granica mnogih svjetskih zemalja te jačanje epidemioloških mjera.

Slika nije dostupna Gatesov COVID-19 poučak: 5 stvari koje trebamo znati o varijantama koronavirusa

Slika nije dostupna I mutacije sad imaju mutacije: U Indiji i Rusiji pronađene nove promjene na već promijenjenim varijantama koronavirusa

Kako se ova pandemija sve više odugovlači, moguće je da bi nove varijante mogle izbjeći naše protumjere te postati u potpunosti otporne na trenutačna cjepiva ili prijašnje infekcije, što bi izazvalo potrebu za prilagodbom cjepiva, poručio je proteklog tjedna Tedros Adhanom Ghebreyesus, šef WHO-a.

Izvor: RT/Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti