Najnovija britanska studija pokazala je učinak Pfizerova cjepiva i ukazala na dvije zanimljive stvari

Najnovija britanska studija rasprostranjenosti antitijela među cijepljenom i necijepljenom populacijom pokazala je dvije značajne stvari.

Branimir Vorša | 03.03.2021. / 13:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici s londonskog Imperial Collegea napravili su i petu rundu studije učinkovitosti COVID-19 cjepiva u sklopu programa REACT-2 (Real-time Assessment of Community Transmission-2). Otkrili su dvije bitne stvari, prvo da je raširenost antitijela kod cijepljenih odraslih osoba neujednačena te da interval za primanje druge doze cjepiva treba prilagoditi prema specifičnim populacijskim skupinama.

Peta runda REACT-2 studije napravljena je između 26. siječnja i 8. veljače ove godine. Studija je s toga pokrila i ljude koji su u međuvremenu primili i drugu dozu COVID-19 cjepiva.

Sudionici ove studije primili su COVID-19 cjepivo Pfizera ili AstraZenece, no trenutna analiza koncentrirala se na one koji su primili Pfizer/BioNTechovo cjepivo, među kojima je 12.820 onih koji su primili barem jednu dozu tog cjepiva.

Sudionici pete runde studije ispunjavali su upitnike s pitanjima oko svojih demografskih karakteristika te povijesti cijepljenja protiv COVID-19. Samostalno su proveli i imunološki test pomoću kojeg se otkriva prisutnost antitijela imunoglobulina (IgG).

Studija je pokazala da je ukupna rasprostranjenost IgG antitijela 13,9 posto, s tim da je rasprostranjenost antitijela 37,9 posto kod cijepljenih osoba, nasuprot 9,8 posto kod onih koji nisu primili cjepivo.

Kod osoba koje nisu primile cjepivo, rasprostranjenost IgG antitijela bila je najveća kod zdravstvenih djelatnika (21,9 posto) te kod djelatnika u domovima za starije osobe (24,2 posto). Visoka rasprostranjenost antitijela (iznad 20 posto) kod necijepljenih skupina otkrivena je i među manjinskim demografskim skupinama.

Povjerenje u cjepivo

Povjerenje u cjepivo ostalo je visoko i iznosi 92 posto u prosjeku. Većina zabrinutosti vezanih za cjepivo vezana je za njegov učinak, dugoročne posljedice po zdravlje, trudnoću, plodnost, alergije i komorbiditete.

Rasprostranjenost antitijela kod cijepljenih

U studiji je 971 osoba primila obje doze cjepiva te je kod njih pozitivnost na antitijela bila vrlo visoka (91,1 posto) preko svih dobnih skupina, no nešto je niža kod kod osoba starijih od 80 godina nasuprot osoba mlađih od 50 godina.

Među onima koji su primili jednu dozu cjepiva, 84,1 posto mlađih od 60 godina bilo je pozitivno na antitijela. S višom dobi, padala je i rasprostranjenost antitijela kod osoba koje su primile jednu dozu cjepiva.

Međutim kod onih koji su primili jednu dozu cjepiva a već su imali ili su pod sumnjom da su COVID19 pozitivni, rasprostranjenost antitijela bila je 90,1 posto preko svih dobnih skupina.

Kad primiti drugu dozu?

Znanstvenici koji su proveli studiju ističu da ona sugerira da se optimalni interval za primanje drugedoze cjepiva možda mora prilagoditi specifičnim populacijskim skupinama, na način d aje duži interval više pogodan za mlađe skupine i za one koji su već preboljeli COVID-19.

Studija je objavljena na znanstvenom repozitoriju MedRxiv i trenutno čeka znanstvene recenzije.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti