Nemojte si zabiti autogol: Stručnjaci upozoravaju zašto lozinke s nogometnom tematikom baš i nisu najbolji odabir

Prema podacima Googleovog istraživanja, više od polovice korisnika koristi istu lozinku za različite račune na internetu.

Martina Čizmić | 20.06.2021. / 08:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ljubitelji nogometa ovih dana mogu uživati u (godinu dana zakašnjelom) EURO 2020. I dok omiljeni sport gledaju na televiziji, šeću po ulicama u dresovima s imenima najdražih igrača, možda, nehotice, otkrivaju i informacije koje ne bi trebali.

Lozinka (Foto: Getty Images) Umro je "izumitelj" najiritantnijeg dijela korištenja tehnologije

Naime, tvrtka za računalnu sigurnost Authologics, pregledala je bazu podataka u kojoj se nalazi više od milijardu nedavno hakiranih lozinki i otkrila zanimljivu, ali i opasnu praksu. Velik broj korisnika koristili lozinke s nogometnim pojmovima.

Kako su istaknuli, velik broj lozinki zapravo je ime omiljenog nogometnog kluba ili varijacija na temu imena omiljenog nogometaša. Zabrinjava što je u čak 350 tisuća slučajeva lozinka bila jednostavno - nogomet (football).

Više od milijun lozinki imale su direktnu vezu s nogometom, a među najomiljenijim lozinkama nogometnih navijača su "Liverpool", "Chelsea", "Arsenal" i "Barcelona".

Osim toga što su takve lozinke jednostavne za pogoditi, poglavito ako haker prije pokušaja upada u račun ima pristup društvenim mrežama pojedinca ili njemu osobno, često se događa da se takve, lako pamtljive lozinke, koriste na nekoliko različitih internetskih stranica. Time se korisnik izlaže dodatnoj opasnosti da ostane bez pristupa svim svojim računima u jednom potezu.

Prema podacima Googleovog istraživanja, više od polovice korisnika koristi istu lozinku za različite račune, a samo 33 posto ima posebnu lozinku za svaki račun.

Slika nije dostupna Ne želite da vas hakiraju ili vam ukradu podatke? Pratite ovih 5 osnovnih savjeta

Lozinke (Foto: iStock) Savjet stručnjaka za sigurnost: Evo kakve lozinke trebate koristiti za zaštitu mailova

Stoga, u pauzama između nogometnih utakmica, provjerite svoje lozinke i, ako već morate koristiti ime omiljenog kluba, ubacite i kakav simbol, broj ili dodatno slovo, kako bi ta lozinka ipak bila nešto jača i teža za pogoditi. A možete ju i u potpunosti promijeniti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti