Novi projekt spaja djecu, robotiku i istraživanje mora: IRIM odvodi učenike u Jadransko podmorje

Mjerenja i vizualni zapisi će stalno biti prezentirani online te će se kroz crowdsourcing stvoriti vrijedan zapis o klimatskim i drugim promjenama koji će biti koristan znanstvenicima u budućnosti.

Martina Čizmić | 06.10.2021. / 14:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su djecu upoznali s robotima u učionici, ekipa IRIM - Croatian Makers, u partnerstvu s Europskim centrom Wergeland (EWC) iz Norveške, WWF Adria i HGSS-om, te uz financijsku potporu i Mate Rimaca pokreće projekt u kojem će djeca, koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom, istraživati svoje morsko obalno okruženje te vršiti zapažanja i bilježiti promjene kroz vrijeme.

Kako su istaknuli, glavna će aktivnost biti konstantno (periodičko) mjerenje temperature duž vodenih stupova na više lokacija u Jadranu, ali će se dokumentirati i situacija na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično.

Slika nije dostupna IoT nije samo za velike: Odabrane najbolje pametne igračke koje su osmislili školarci

Mjerenja i vizualni zapisi će stalno biti prezentirani online te će se kroz crowdsourcing stvoriti vrijedan zapis o klimatskim i drugim promjenama koji će biti koristan znanstvenicima u budućnosti.

Osim što se djeca uključuju u prikupljanje vrijednih podataka, ističu organizatori, kod njih se kroz ovakvo uključivanje gradi i osjećaj odgovornosti prema moru te se stvara generacija budućih građana koji su svjesni važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem za vlastite obalne zajednice kao i za šire društvo. Isto tako izgrađuje se i njihova tehnološka pismenost te se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji.

Razvit će se međupredmetni kurikulum za koji organizatori očekuju da će biti korišten i u predviđenom međunarodnom širenju projekta.

IRIM projektima tehnološkog obrazovanja djece ima široki doseg, sada već do preko 300.000 djeca u više zemalja, nudeći i naprednu edukaciju kao što je robotika, Internet stvari i 3D ispis, te razvijajući centre izvrsnosti. Primjerice, Croatian Makers robotička liga – najveće natjecanje takve vrste u EU – upravo se nakon Hrvatske, Srbije, BiH te Kosova proširuje i u Crnu Goru. Međutim, naročito nam je stalo do razvoja kreativnost i integracije tehnologije u društvo. Ovaj projekt se prirodno nastavlja na projekt u kojem djeca koriste opremu u 100 knjižnica u Hrvatskoj i Švicarskoj kako bi sastavljala uređaje i programirali stanice za mjerenje okolišnih varijabli kao što su temperatura i zagađenje. Mjerenja i promatranja mora je nastavljanje istih ideja u zahtjevnijoj okolini, te se nadamo s jedne strane korisnim rezultatima za cijelo društvo, a s druge inspiriranjem djece i lokalnih zajednica, te uz pomoć partera i značajnom međunarodnom širenju projekta, istaknula je Rujana Bakić, glavna tajnica IRIM-a.

Slika nije dostupna Google s 400 tisuća dolara podržao IRIM-ov projekt Digitalni građanin 2.0

Kako su istaknuli, rok za prijavu u ovaj projekt je 17. listopada 2021., a potom će biti odabrane ustanove koje će sudjelovati u projektu. Procjenjuju da će edukacija i prvo mjerenje krenuti nakon 7. studenog 2021. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti